Duitse filmgeschiedenis in een docu van 100 minuten

Auge in Auge. Eine deutsche Filmgeschichte

Regie: Michael Althen en Hans Helmut Prinzler. T/m 28 okt. In: Filmmuseum, Amsterdam.

Kun je honderd jaar filmgeschiedenis in 100 minuten proppen? Nou, eigenlijk niet natuurlijk. Toch is dit wat de Duitse documentaire Auge in Auge doet. In de inleiding dekken de makers zich in. Het is niet hét verhaal van de Duitse film, maar ‘een’ geschiedenis, zoals de ondertitel van de film luidt. Hoewel er noodgedwongen veel onderwerpen en filmclips sneuvelden, is wat er wel te zien zo aanstekelijk dat je vol enthousiasme de bioscoop verlaat.

Voor een groot deel is dit op het conto van de geïnterviewden te schrijven, onder wie Tom Tykwer, Wim Wenders, en Doris Dörrie. Zij mochten elk hun favoriete Duitse film kiezen en vertellen er met smaak over. Zo werd Tom Tykwer als klein jongetje zo bang van de vampierfilm Nosferatu dat hij de televisie uitzette. De door persoonlijke anekdotes begeleide filmclips krijgen we uitgebreid te zien.

De interviews worden doorbroken door fraaie, thematisch geordende montagesequenties die putten uit zo’n 250 Duitse films. Een slimme manier om de aandacht op meer dan de tien uitverkoren films te vestigen. Ook zijn er tussendoor mini-essays over belangrijke onderwerpen in de documentaire opgenomen: over nationaal-socialistische films, film en (gedeeld) Berlijn en films uit de DDR. Dat laatste thema is een mooie opmaat naar het ‘Cinema DDR’-programma, vanaf 5 november in het Filmmuseum.

    • André Waardenburg