Dit bedreigt Microsofts toekomst...

Mijn computer is snel genoeg

Snellere systemen zijn voor de gemiddelde gebruiker geen reden meer om een nieuwe computer (met een nieuwe Windows-versie) te kopen. De meeste mensen zijn tevreden met hun huidige computer en Windows XP. Ze kopen liever een netbook, zo’n goedkoop laptopje met verouderde hardware en een XP-licentie.

Alles gebeurt toch op het web?

Apple en Google-aandelen blijven groeien, Microsofts aandeel is al lang vlak. Het verdienmodel kalft af. Microsoft maakt vooral software voor de desktop, terwijl de echte vernieuwing zich afspeelt op het web, met online applicaties à la Google Docs. Microsoft werkt ook aan een gratis webversie van Office. Daarin zitten weliswaar advertenties, maar die leveren minder geld op dan de licenties op Microsoft Office. Een ander effect van de verschuivingen naar webdiensten: het besturingssysteem wordt minder belangrijk.

Gij zult niet bundelen

Europa blijft Microsoft achtervolgen met beperkende maatregelen, zoals het verbod op het bundelen van software in Windows. Binnen de overheid, de grootste zakelijke IT-klant, groeit de vraag naar open bronsoftware als alternatief. Microsoft moet van de overheid bovendien de vertrouwde .doc en .xls-bestanden inruilen voor meer ‘open’ formaten.

Windows Mobile lag te slapen

Concurrenten RIM (Blackberry), Google (met Android) en Apple (met de iPhone) verkopen smartphones bij de vleet en domineren de prille markt voor mobiele software. Microsoft heeft Windows Mobile laten versloffen en moet nu een achterstand in zien te halen.

De digitale muziektrend gemist

Er lijkt geen ontkomen aan Apple’s witte iPod-oortjes en Microsoft is in de VS bezig aan een kansloze inhaalrace met de Zune muziekspeler. Apple gebruikt de iPod en de iTunes Store om consumenten te verlokken een Mac te kopen.