De honderd vrouwen met meeste invloed

Margriet van der Linden, de hoofdredacteur van Opzij, is een van de ondertekenaars van een manifest dat wettelijke quota bepleit voor vrouwen in topfuncties. In het nieuwe nummer van het feministisch maandblad krijgen twee vaste columnisten, die elkaar vaak in de haren zitten over de vraag of vrouwen er ook voor mogen kiezen thuis te blijven, gelegenheid uit te leggen waarom zij niet tekenden: Heleen Mees om strategische redenen, Roos Wouters omdat kille cijfers niet het hele verhaal vertellen.

Het siert Opzij om ook de oppositie een kans te geven, want het blad voert intensief campagne om verandering te brengen in de scheve machtsrelaties tussen mannen en vrouwen in Nederland. Daarin past ook de publicatie van een lijst van de honderd invloedrijkste vrouwen van dit moment. De redactie stelde op tien terreinen een lijst van tien topvrouwen samen, en liet een jury in elke categorie een rangorde aanbrengen. Ook wees die een absolute nummer 1 aan: FNV-voorzitter Agnes Jongerius.

De motivaties zijn wat summier, maar het resultaat is interessant, alleen al omdat ik sommige namen nog niet kende. De lijstaanvoerders zijn, naast Jongerius (openbaar bestuur): eurocommissaris Neelie Kroes (politiek), hoogleraar Henriëtte Maassen van den Brink (onderwijs en wetenschap), Erica Terpstra (sport), rechter bij de Hoge Raad Wilhelmina Thomassen (justitie en openbare orde), hoofdredacteur van NRC Handelsblad en nrc.next Birgit Donker (media), directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Adriana Esmeijer (goede doelen), voorzitter van de Raad voor Cultuur Els Swaab (cultuur), Corus-bestuurder Marjan Oudeman (bedrijfsleven) en AMC-bestuurder Louise Gunning (gezondheidszorg).

De interviews met negen van de tien kampioenen zijn te kort om hout te snijden. Kroes zegt in Vrij Nederland wel spannende dingen, zoals over het falen van regels en toezicht in de financiële sector. Geconfronteerd met de uitspraak van minister van Financiën Bos, die zijn ING-deal „redelijk geniaal” noemde, zegt Kroes: „Wouter is nog jong. Ik ben een stuk ouder en zou het woord geniaal überhaupt niet over mijzelf bezigen.”

Ook Vrij Nederland kiest in zijn nieuwe gedaante voor campagnejournalistiek, bijvoorbeeld door deze week het vuur te openen op ‘de kleine Scheringa’, Maasbert Schouten. De assurantiegroep Afab van de geldschieter van eredivisieclub Vitesse zou voorwerp zijn van onderzoek door de AFM naar vergelijkbare praktijken als bij de DSB Bank.

Elsevier neemt Nout Wellink op de korrel. De conclusie luidt dat de president van De Nederlandsche Bank te veel gezag kwijt is om nog geloofwaardig te zijn.

    • Hans Beerekamp