China wil slechte leningen bij banken verdonkeremanen

De stortvloed aan nieuwe kredieten in China zal de banken opzadelen met slechte leningen waar ze weer jaren over zullen doen om ervan af te komen. Of toch niet? Een Chinese toezichthouder op de banken heeft geopperd dat de gevolgen van de 1.300 miljard dollar aan nieuwe kredieten dit jaar niet zo slecht hoeven te zijn. Kredietverleners hoeven slechts gebruik te maken van twee primitieve financiële goocheltrucs: de herfinanciering van slechte leningen, en het opdelen en doorverkopen ervan aan andere beleggers.

Het eerste idee, dat bekendstaat als evergreening, is ronduit fout. Een nieuwe lening die in de plaats komt van een oude zorgt er alleen maar voor dat de dag waarop (niet) betaald zal worden verder de toekomst in wordt geschoven. Het is veel beter om leningen te saneren – debiteuren de ruimte te geven om hun zaken op orde te krijgen, ten koste van een hogere rente. Evergreening zou al een gangbare praktijk zijn onder de Chinese banken, maar omdat geen percentages bekend worden gemaakt, is onduidelijk hóe gangbaar.

Securitisatie van leningen hoeft niet per se slecht te zijn, als de leningen zelf maar van hoge kwaliteit zijn. Het proces van het opsplitsen en doorverkopen van leningen geeft beleggers buiten de banken rechtstreekse toegang tot schulden, en geeft de banken de ruimte om meer te lenen.

Maar de securitisatie van slechte leningen lijkt vragen om moeilijkheden. De toezichthouder op de Chinese banken heeft in februari een halt toegeroepen aan het securitiseren van oninbare leningen, na eerst nog voor 8,7 miljard dollar van dat soort securitisaties te hebben goedgekeurd. Dat is verstandig. Chinese banken kunnen niet beweren dat ze ruimte nodig hebben op hun balansen, omdat hun leningen slechts 69 procent van hun deposito’s uitmaken. Bovendien zorgt een weinig doorwrocht saneringsregime ervoor dat het lastig is om te voorspellen hoeveel van deze leningen uiteindelijk nog te redden zullen zijn.

Bij de opbouw van een ontwikkelde financiële markt moeten de Chinese banken diverse financiële technieken beproeven, waaronder de herstructurering en securitisatie van leningen. Maar ze moeten deze technieken niet gebruiken als bezems om een slecht kredietbeleid onder het tapijt te vegen.

    • John Foley