China pompt miljard in fonds

China stort een miljard dollar in een ontwikkelingsfonds voor Zuidoost-Azië, als onderdeel van een totale investering van tien miljard dollar. Dat heeft de Chinese staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Hu Zhengyue gisteren gezegd. Hu deed zijn uitlatingen in de aanloop van de regionale bijeenkomst later deze week waarbij zijn land de leden van ASEAN, het samenwerkingsverband van Zuidoost-Aziatische landen, ontmoet. In april kondigde de Chinese premier Wen Jiabao de vorming aan van een China-ASEAN fonds voor de ontwikkeling van infrastructuur in de regio. Het fonds is ook bedoeld voor financiering van grootschalige energieprojecten en de winning van grondstoffen. „In de eerste fase zal het fonds een miljard dollar bedragen en het plan voor het gehele fonds behelst tien miljard dollar”, zo sprak Hu Zhengyue. (Reuters)