Burgemeester Tilburg hield zaak Midi-theater stil om 'corruptie'

De Tilburgse burgemeester Ruud Vreeman (PvdA) heeft de gemeenteraad niet geïnformeerd over de veel te hoge bouwkosten van het Midi-theater wegens een „corruptiezaak” binnen de raad. Dat zei Vreeman gisteravond toen de raad het onderzoek naar de bouw besprak. Toen deze krant naar de drukker ging, was nog niet bekend of een meerderheid van de raad het vertrouwen in Vreeman zou opzeggen.

De burgemeester doelde op het raadslid Hans Smolders van de Lijst Smolders Tilburg (LST), naar wie de Rijksrecherche een corruptieonderzoek doet. Vreeman vertelde dat hij september vorig jaar vernam dat Smolders 75.000 euro wilde aannemen van ontwikkelaar MDG om vóór de komst van een grote Shopping Mall in Tilburg te stemmen. „Ik heb meteen aangifte gedaan bij het OM”, aldus burgemeester Vreeman.

De verbouwing van het Midi-theater viel 1,9 miljoen euro duurder uit dan de begrote 5 miljoen. Volgens de raadsenquêtecommissie wist de burgemeester daarvan, maar heeft hij de raad hierover „onzorgvuldig en onvolledig” geïnformeerd.

Vreeman sprak van „een moeilijke en riskante beslissing, die ik volledig voor mijn rekening neem. Het was een politiek en moreel dilemma.” Hij wilde voorkomen dat het college vanwege de kostenoverschrijding zou vallen, zo zei hij. „Alleen met een intact college konden wij weerstand bieden aan gebrek aan integriteit binnen de raad. Corruptie gedijt het beste in bestuurlijke chaos.”

Raadslid Smolders reageerde woedend: „Vreeman probeert zijn fouten af te schuiven op andere mensen. Dit is het meest belachelijke verhaal dat ik ooit heb gehoord.”