Britse bankier: splits te grote banken op

De gouverneur van de Bank of England, Mervyn King, heeft gewaarschuwd dat banken in de toekomst moeten worden opgesplitst. Ze moeten volgens hem niet meer zo groot zijn dat de samenleving als geheel zich niet kan permitteren om zulke financiële giganten failliet te laten gaan.

Voorschriften voor ruimere kapitaalreserves voor banken en strengere regels omtrent de beloning van bankiers, zoals de leiders van de voornaamste economieën in de wereld nastreven, zijn volgens King niet voldoende. Het is volgens hem een „misvatting” te geloven dat op die wijze toekomstige financiële crises zoals die van vorig najaar kunnen worden voorkomen, zei hij gisteren in een toespraak in Schotland.

Banken moeten volgens King de meest risicodragende activiteiten, vooral ondernomen door zakenbanken, scheiden van meer traditionele bankzaken als het beheren van deposito’s.

Het Britse ministerie van Financiën en de toezichthouder op de financiële markten FSA hebben beide eerder verklaard zo’n opsplitsing van banken niet nodig te achten. Maar op persoonlijke titel heeft Lord Turner, voorzitter van de FSA, ook verklaard dat het beter was financiële instellingen wat te kortwieken.

King hekelde ook de hoge bonussen, die banken amper een jaar na de grote crisis al weer willen betalen aan hun personeel.

Volgens berichten uit de Londense City maken banken zich op een totaalbedrag van circa 6 miljard pond (6,6 miljard euro) als bonus uit te betalen aan hun personeel. Ook banken als Royal Bank of Scotland en Lloyds Banking Group, waarin de overheid grote belangen heeft genomen om de banken overeind te houden, zouden willen meedoen aan de uitbetaling van vorstelijke bonussen.