Boze vader ontvoert verkrachter

De ontvoering was gepland, maar de Duitse cardioloog had niet in elkaar geslagen hoeven te worden voordat hij deze week geboeid werd overgeleverd aan de Franse politie.

De 72-jarige Fransman André Bamberski vertelde gisteren in tal van Franse media zonder wroeging hoe hij ertoe was gekomen opdrachtgever te worden van een misdaad die de aandacht weer eens vestigt op de vaak bekritiseerde Duits-Franse justitiële samenwerking.

Hij was niet onder de indruk van het protest van de Beierse minister van Justitie die protesteerde tegen de eigenrichting door een Fransman die „het niet eens is met nationale uitspraken” in Duitsland.

De nu 74-jarige Duitse cardioloog Didier Krombach werd in 1995 door een Franse rechtbank bij verstek veroordeeld tot vijftien jaar cel. De jury achtte bewezen dat hij in 1982 de 14-jarige dochter van Bamberski had verkracht en gedood.

Duitsland weigerde Krombach uit te leveren, omdat dezelfde zaak in Duitsland al was geseponeerd. Vader Bamberski kon niet verkroppen dat de straf in 2015 zou verlopen en gaf iemand opdracht Krombach te ontvoeren. Zondag lag die gekneveld en gewond op straat in de buurt van een politiebureau.

De cardioloog is nu naar een gevangenis in Parijs overgebracht. In Oostenrijk is een van de ontvoerders aangehouden. Bamberski is in Frankrijk gearresteerd, in staat van beschuldiging gesteld en op borgtocht vrijgelaten.