Bekendmaking Deutsche Bank roept vraagtekens op

‘Oktoberverrassingen’ zijn in de Amerikaanse politiek dikwijls schadelijk. Wellicht kan hetzelfde worden gezegd van de Duitse banksector. Deutsche Bank heeft zijn winstcijfers over het derde kwartaal een week eerder geopenbaard dan gepland. Ze maakten een solide indruk, maar waren verder weinig opmerkelijk. Toch heeft de bekendmaking ervoor gezorgd dat de beurskoers van Deutsche met 4 procent is gedaald, veel meer dan de markt in zijn geheel.

Als beleggers teleurgesteld waren, kan een reden daarvoor zijn geweest dat de winstverwachting van Deutsche van 1,3 miljard euro vóór belastingen de voorspellingen van analisten niet overtrof. Weliswaar heeft de bank gezegd dat alle divisies positieve resultaten zouden boeken, hetgeen een aanzienlijke verbetering zou inhouden van de prestaties van de achtergebleven divisie voor vermogensbeheer. Maar na de plezierige verrassingen van concurrenten als Goldman Sachs en JP Morgan hadden beleggers misschien meer verwacht.

Het lijkt erop dat Deutsche tot de voortijdige bekendmaking werd verleid doordat de bank zelf werd verrast. Dankzij belastingmeevallers kwamen de netto winst op 1,4 miljard euro uit – zo’n 75 procent hoger dan de consensusverwachtingen. Daarom moest de bank helderheid scheppen.

Toch slaagt deze verklaring er niet in samenzweringstheoretici het zwijgen op te leggen die denken dat Deutsche zijn straatje wil schoonvegen in de aanloop naar een verondersteld beroep op de kapitaalmarkten. Het is makkelijk te begrijpen waarom. Deutsche heeft twee transacties op het oog – Sal Oppenheim, de Duitse vermogensbeheerder, en bepaalde onderdelen van het Nederlandse ABN Amro – die samen zo’n 1,5 miljard euro zullen kosten.

Daardoor zou het kernkapitaal van Deutsche dalen onder de 8 procent, lager dan dat van de meeste branchegenoten. Ook de timing is van belang. Nu het Britse Lloyds mikt op een grote claimemissie, zou het wel eens verstandig kunnen zijn op dit moment kapitaal binnen te halen, voordat de markt is leeggezogen.

Maar Deutsche heeft zelfs op het hoogtepunt van de crisis geen beroep op de kapitaalmarkten willen doen, onder verwijzing naar het gevaar van verwatering. Zelfs als de overnames een overtuigend argument zouden bieden, zou het ietwat verbazingwekkend zijn als Deutsche nu op dat standpunt zou terugkomen. Maar in dat geval hebben de sceptici weer iets anders om op te broeden. Als Deutsche zich op het overnamepad begeeft terwijl de bank minder goed presteert dan haar concurrenten, zal zij op het gebied van het kernkapitaal achterblijven. Daardoor ontstaat de mogelijkheid dat zich over een paar maanden wéér een verrassing zal voordoen.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com

    • Jeffrey Goldfarb