BBC: Britse Wilders in Question Time

Picture 8De BBC ontving gisteren de Britse Geert Wilders, British National Party leider Nick Griffin (foto). Dat gaf een enorme hoop commotie, maar de BBC weigerde de Europarlementariër weg te houden uit het befaamde discussie-programma Question Time.

Wij doen niet aan censuur, dat moeten anderen maar voor hun rekening nemen. Dat was de welsprekende verdediging van BBC-directeur Mark Thompson. De uitzending was een fel en desondanks bij vlagen humoristisch debat, als altijd scherp geleid door tv-veteraan David Dimbleby. Ook minister van justitie Jack Straw moest dat ondervinden. De enige die redelijk schadevrij er door kwam was de Britse Pechtold, Chris Huhne.

Griffin ontkende een nazi te zijn maar hij was vaag over de holocaust. Zijn vader was RAF-piloot in de Tweede Wereldoorlog. Hier is een live blog van het debat op The Daily Telegraph. Griffin over the immigratie-politiek van de opeenvolgende regeringen: ,,We are the aborignes here. We feel shut out in our own country.”

Zou Geert Wilders zo’n live debat met een zo kritisch panel en een zo kritische zaal aandurven? Hier een samenvatting van de BBC. Na afloop van het volgende ITN-filmpje zijn meer fragmenten van het debat beschikbaar door op de fotootjes te clicken.

    • Marc Chavannes