Amerikaanse Iraniër in Iran veroordeeld

Teheran/ Washington. Een Amerikaans-Iraanse geleerde die na de omstreden Iraanse presidentsverkiezingen in Teheran is opgepakt, is veroordeeld tot meer dan twaalf jaar gevangenisstraf wegens zijn vermeende rol in het juni-protest. De Verenigde Staten hebben meteen hun ”krachtige afkeuring” laten blijken en zijn vrijlating geëist. De advocaat van Kian Tajbakhsh zei dat hij beroep heeft aangetekend. In het proces tegen meer dan honderd activisten en vooraanstaande oppositiepolitici die zijn aangehouden tijdens en na het massaprotest tegen president Ahmadinejads herverkiezing zijn eerder al doodvonnissen uitgesproken tegen enkele monarchisten. Aan de andere kant stond Iran afgelopen weekeinde een andere gedetineerde, de Canadees-Iraanse journalist Maziar Bahari, toe het land te verlaten.