AFM stelt vragen aan SNS Reaal

SNS Reaal is een van de zes grote marktpartijen die begin dit jaar zijn benaderd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor het onderzoek naar provisies die worden betaald voor de verkoop van koopsompolissen. Het gaat met name om krediet- en woonlastenverzekeringen waarover zo veel onrust is ontstaan bij de inmiddels failliete DSB Bank.

Een woordvoerder van SNS stelt dat de vragen van de toezichthouder zijn beantwoord. „De AFM heeft ons bedankt voor de medewerking en neemt het onderwerp verder mee in de reguliere contacten.”

De vragen hadden volgens de woordvoerder betrekking op Reaal Verzekeringen. De woonlastenverzekeringen daarvan worden door tussenpersonen verkocht. „Voor die distributie van die producten betalen wij aan de tussenpersoon provisie”, aldus de woordvoerder. Hoe hoog die provisies zijn wil SNS Reaal niet zeggen. „Wij doen geen uitspraken over de exacte provisieniveaus, maar de provisie die SNS Bank bij deze producten rekent, ligt in lijn met het gemiddelde in de markt.”

SNS Reaal treedt met de merknaam SNS Bank ook op als tussenpersoon. In die rol verkoopt SNS Reaal woonlastenverzekeringen van Cardif en Cassidy Lloyd’s. „In dat geval zijn wij de ontvangers van provisie”, aldus de woordvoerder. Volgend jaar geldt voor deze provisies dat de tussenpersoon de klant moet informeren over de hoogte ervan.