AC Milan toont tegen Real Madrid weer veerkracht

AC Milan's Clarence Seedorf gestures during their Champions League soccer match against Real Madrid at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, October 21, 2009. REUTERS/Juan Medina (SPAIN SPORT SOCCER) REUTERS

Na de nederlaag tegen FC Zürich heeft AC Milan zich gisteravond knap hersteld in de Champions League. De Italiaanse club versloeg Real Madrid met 3-2, mede door twee doelpunten van de Braziliaan Pato. Bayern München, met de Nederlandse trainer Louis van Gaal, verloor met 2-1 bij Bordeaux. Voorzitter Karl-Heinz Rummenigge van de Duitse club haalde tijdens een banket na het duel fel uit naar de spelers. „Het wordt hoog tijd dat jullie een andere houding aannemen. Dit is niet de weg naar succes. Het is nu aan de ploeg om het recht te zetten”, zei de doorgaans ingetogen voorzitter.

Zowel in de competitie als in de Champions League kende AC Milan een slechte start. In de Serie A is de ploeg van de Braziliaanse trainer Leonardo een middenmoter, die zich afgelopen weekeinde met een overwinning op AS Roma enigszins herstelde na vijf nederlagen. Voor eigen publiek verloor AC Milan enkele weken geleden in de Champions League van FC Zürich.

In het San Bernabeu-stadion in Madrid werd de thuisclub gisteravond na een kwartier een strafschop onthouden door de Belgische scheidsrechter De Bleeckere toen Milan-verdediger Gianluca Zambrotta de Fransman Karim Benzema neerhaalde. Kort daarna kwam Real, dat aantrad zonder de geblesseerde sterspeler Cristiano Ronaldo, dankzij een blunder van doelman Dida op voorsprong. De 36-jarige keeper uit Brazilië, derde doelman bij Milan maar opgesteld omdat de twee eerste keepers Christian Abbiati en Marco Storari geblesseerd zijn, liet in zijn tweede wedstrijd van het seizoen de bal na een eenvoudig schot los. Via zijn knie kwam de bal weer in het veld. Raúl profiteerde en zette Real op 1-0. Het was zijn 68ste treffer in de Champions League.

Tot aan de rust was Real Madrid de betere ploeg, zonder veel kansen te krijgen. Ook AC Milan, met voormalig sterspeler Ronaldinho (ex-Barcelona) in een anonieme rol, was amper gevaarlijk. In de sensationele tweede helft vervulde Real-doelman Iker Casillas een negatieve hoofdrol. Eerst verkeek hij zich op een schot van Andrea Pirlo van grote afstand (1-1). Daarna kwam de doelman zijn strafschopgebied uit om een dieptepass te onderscheppen. Casillas miste de bal waarna Pato kon scoren, 1-2.

Dankzij een fraai schot van de Nederlandse invaller Royston Drenthe kwam Real op gelijke hoogte. Pato maakte voor Milan de winnende treffer, nadat eerder een doelpunt van ploeggenoot Thiago Silva was afgekeurd. De assist bij Pato’s treffer kwam van Clarence Seedorf: 2-3. Twee andere Nederlanders zaten op reservebank: Rafael van der Vaart bij Real, Klaas-Jan Huntelaar bij Milan.

Bayern München zakte na de nederlaag in Bordeaux in groep A naar de derde plaats, mede doordat in het andere groepsduel Juventus met 1-0 won van Maccabi Haifa. „Ik vind het echt onbegrijpelijk dat we deze wedstrijd hebben weggegeven”, zei trainer Van Gaal na afloop voor de camera van de NOS. Bayern kwam in de zesde minuut op voorsprong door een eigen doelpunt van Michael Ciani. „Een geschenk”, erkende Van Gaal, die in Bordeaux niet kon beschikken over onder anderen Arjen Robben en Franck Ribéry (de laatste is zes weken uitgeschakeld). „Maar na dat doelpunt hebben we bijna elke bal naar de verkeerde kleur gespeeld. We hebben bovendien voor de rust wel zeven of acht overtredingen rond ons eigen strafschopgebied gemaakt. Dat was juist niet de bedoeling, omdat Bordeaux dit seizoen veel scoort uit spelhervattingen en dat gebeurde nu ook.”

Door de rode kaart voor spits Thomas Müller na een half uur speelde Bayern een groot deel van het duel met tien man. „Dat ging ons beter af dan met elf man, heel gek”, zei Van Gaal. Bayern-spits Luca Toni kopte nog op de paal na een voorzet van Mark van Bommel. Bordeaux miste nog twee penalty’s. In de slotfase werd bij de Duitsers ook verdediger Daniel Van Buyten van het veld gestuurd.

In groep B won Manchester United ook de derde wedstrijd. De ploeg zegevierde bij CSKA Moskou met 1-0. Doelman Edwin van der Sar speelde in Moskou zijn eerste duel van dit seizoen in de Champions League. Hij brak in juli twee vingers en maakte zaterdag tegen Bolton Wanderers zijn rentree in de Premier League.