Wonderkind Giri kan routiniers bijbenen

De partijen van de 15-jarige schaker Anish Giri getuigen van lichtvoetigheid. In Hoogeveen toonde hij zich niet onder de indruk van de toppers Polgar, Ivantsjoek, en Tiviakov.

Sinds de nu 15-jarige Anish Giri ongeveer anderhalf jaar geleden in Nederland kwam wonen, behaalde hij een reeks van successen en vorige maand werd hij zelfs kampioen van Nederland. Een krachtproef als de Kroongroep van het Univé-toernooi in Hoogeveen had hij echter nog niet doorstaan.

Behalve de naam van de sponsor is er weinig veranderd aan de traditionele dubbelrondige vierkamp. Een topspeler, een vrouw, een jeugdspeler en de beste Nederlander, zo ongeveer wordt het veld al meer dan twintig jaar samengesteld. Deze keer zijn het Vasili Ivantsjoek, Judit Polgar, Sergei Tiviakov en Anish Giri.

De vrees dat Giri nog een maatje te klein was in dit voorname gezelschap werd niet bewaarheid. In de eerste helft van het toernooi speelde hij drie keer remise en was hij geen moment in gevaar.

Nu moet er bij gezegd worden dat het de gestaalde kaders tot nu toe aan slagkracht ontbrak. Niet alleen Giri maakte alles remise, het geldt voor alle vier. Ze probeerden overigens wel degelijk om te winnen. Gisteren telde de partij tussen Tiviakov en Ivantsjoek liefst 146 zetten.

Het is nooit makkelijk om Tiviakov op de knieën te krijgen. Ivantsjoek had met zwart na een wat wankelmoedige opzet van Tiviakov al snel het initiatief genomen. Achteraf vond hij dat hij vroeg in het eindspel een winst had gemist.

Daarna werd het een heel lang eindspel, dat uitmondde in de strijd van toren + loper tegen toren. Dat is remise, maar de verdediging is lastig en Tiviakov werd nog lang aan de tand gevoeld.

Giri had gisteren al snel remise gemaakt tegen Polgar, die zich met wit in de opening had vergist in de meest optimale zetvolgorde en daarna geen vuist meer kon maken. Ze speelt niet veel meer sinds ze moeder van twee kinderen is en dit jaar was ze alleen nog maar in toernooien met rapidpartijen of vluggertjes uitgekomen.

Het was jammer dat haar partij tegen Giri zo kort duurde, want het het had iets pikants; het wondermeisje van twintig jaar geleden tegen de wonderjongen van nu.

Alleen wordt de term ‘wonderkind’ in de schaakwereld niet meer gebruikt, want anders zouden de wonderen elkaar tegenwoordig wel heel snel opvolgen. Giri is de eretitel van ‘jongste grootmeester in de wereld’ die hij een paar maanden mocht dragen al weer kwijt. Zijn opvolger is de Peruaan Jorge Cori, veertien jaar oud.

Na zijn snelle remise tegen Polgar kon Giri zich wijden aan zijn favoriete bezigheid, vluggertjes spelen tegen willekeurige passanten. Hij lijkt beslist niet geïntimideerd door het hoge niveau van zijn toernooi, want niet alleen zijn algemene optreden, maar ook zijn partijen zijn van een opvallende lichtvoetigheid.

Tegen Ivantsjoek en Tiviakov offerde hij al in de opening een pion. Tegen Ivantsjoek, die na een bungeejump op en neer door de internationale ranglijst nu weer achtste van de wereld is, was het een manier om met wit snel remise te maken. Niet heldhaftig misschien, maar wel begrijpelijk.

Giri’s pionoffer tegen Tiviakov had wel agressieve bedoelingen en Tiviakov moest zich heel lang verdedigen onder zware positionele druk, wat de koppige Groninger overigens altijd goed af gaat.

Het interessantste moment uit de eerste drie ronden: Ivantsjoek-Polgar, Hoogeveen tweede ronde.

Polgar had snel kunnen winnen met 46...Dd4. Ze dacht dat wit zich dan kon verdedigen met 47. Dd5, maar zoals Ivantsjoek haar meteen na de partij tot haar ontsteltenis liet zien, wint zwart dan met 47...Te2+ 48. Kh3 Dg1. Andere zetten zouden wit ook niet helpen, bijvoorbeeld 47. Dd7 Db2+ 48. Pg2 Te2 met winnende aanval voor zwart. In de partij stond Polgar na 46...Txf3? 47. Kg2 wel wat beter, maar niet genoeg voor winst.

    • Hans Ree