Wie gaat er upgraden naar Windows 7?

desktop_windows 7Microsofts nieuwe besturingsyssteem Windows 7 moet de herinnering aan het slecht ontvangen Vista doen verbleken. Dat zal gezien de positieve reacties op de twee testversies van ’7’ niet zo moeilijk zijn. Lastiger is het om het grote aandeel XP-gebruikers te overtuigen om over te stappen op een nieuw besturingssysteem. Vanuit XP - dat zijn levensduur jarenlang verlengd zag -  kun je immers niet rechtstreeks naar Windows 7 upgraden, maar moet je je computer opnieuw inrichten met een clean install.

Wie heeft op Windows 7 gewacht met de aanschaf van een nieuwe computer? Wie rent er nu naar de winkel om een losse 7-versie te kopen voor zijn huidige pc, en wie blijft bij liever XP of Vista? Natuurlijk zijn er Linux- en Mac-gebruikers die hun schouders ophalen bij al dat Microsoft-geneuzel. En wie weet zijn er wel mensen die een nieuwe Mac kopen om Windows 7 in Bootcamp te kunnen draaien?

overzicht windows 7
Eigen ervaringen:

Het Hebben-team heeft Windows 7 zelf al sinds januari zonder noemenswaardige problemen draaien, zowel op een Samsung NC10 netbook (Intel Atom 1,6 GHz / 2 GB ram) als een volwaardige laptop (MacBook Pro, Intel Core2Duo 2,3 GHz / 3 GB ram). Windows 7 is in feite een verbeterde versie van Vista, waarbij de volgende aspecten eruit springen ten opzichte van zijn voorganger:

- snelheid: Windows 7 biedt dezelfde snappy ervaring als een verse XP-installatie, ook op oudere hardware.  7 draait op systemen met een 1 GHz-processor en 1 GB werkgeheugen. Zoeken met de Windows-knop voelt bijna net zo als Spotlight in Snow Leopard, en de Aero-interface laat, in tegenstelling tot bij Vista, de ventilator niet meer huilen van ellende om de overspannen processor te koelen.

- gebruiksgemak: de thumbnails in de nieuwe Windows 7-taakbalk geven een goed overzicht van de geopende programma’s. Haal de muis eroverheen en de vensters verschijnen in mini-vorm. Met een linkermuisklik op een icoon in de taakbalk krijg je meteen toegang tot recent geopende bestanden of websites. Deze jumplist werkt overigens nog niet in alle software (zoals Firefox).

Ook aardig: schuif een venster naar de zijkant van het scherm en het blijft daar ‘plakken’, zodat je snel twee programma’s naast elkaar kunt draaien over de volle breedte van het scherm. Of: pak een venster met de muis, schudt het heen en weer en andere programma’s worden automatisch geminimaliseerd. Het haalt het nog niet bij de Exposé-functie en het Dashboard van Mac OS X, maar het is een stap in de goede richting.

- bestandsbeheer: Windows Verkenner biedt een beter overzicht en geeft toegang tot virtuele biliotheken (libraries), waarin collecties van bestanden en mappen verzameld kunnen worden. Zo houd je muziek , foto’s en video’s bijvoorbeeld beter bij elkaar.  Deze virtuele folders staan los van de map Mijn Documenten, die door veel software als de standaard bewaarlocatie wordt gebruikt.

- betrouwbaarheid: tijdens de testperiode doen zich amper compatibiliteitsproblemen met andere software voor, en de aangesloten hardware wordt accuraat herkend in het overzichtelijke configuratiescherm. Fabrikanten hebben alle tijd gehad om drivers te ontwerpen voor Windows 7 , de meeste bèta-versies werkten tijdens de testperiode prima.

- schoon: de verplichte consumptie van andere Microsoft-software als Messenger, Internet Explorer is beperkt tot een minimum. Windows 7 wordt relatief leeg opgeleverd, extraatjes installeer je via Windows Live, hoewel het wel vreemd is dat er geen mailprogramma standaard meer bij zit. Vergeleken met de iLife -suite die Apple meelevert in Snow Leopard bij een nieuwe Mac is de Windows-gebruiker, zelfs met alle Windows Live-extra’s, wel wat karig bedeeld.

In de EU-versie krijgen Windows 7-gebruikers straks de keuze voorgeschoteld voor andere browsers van Internet Explorer. Nu zitten de browserleveranciers onderling te bakkeleien over wie er als eerste vermeld wordt in het opstartvenster van Windows 7 . (Apple Safari, omdat dat met een A begint…)

-de veiligheid van Windows verbeterde al met Vista, en natuurlijk dankzij Microsofts strengere updatebeleid.  Bij de eerste Windows 7 installatie zit Windows Defender, een anti-spyware programma. Om ook Microsofts rudimentaire anti-virusprogramma te installeren moet je Security Essentials online downloaden. Vanwege mededingingsregels mag Microsoft die software niet bundelen met Windows 7. Nog een pluspunt: je wordt minder lastig gevallen met veiligheidswaarschuwingen bij het installeren van programma’s. Bij Vista zag je aanvankelijk door de !-popups het bos niet meer. Uit deze analyse van G-Data blijkt dat aanpassingen in de zogeheten UAC-instellingen (user account control)  de veiligheid niet verbeteren ten opzichte van Vista.

- netwerken is makkelijker geworden. Via Homegroup kun je snel een thuisnetwerk aanmaken om afbeeldingen, video en muziek te delen. Delenvan mediabestanden op een netwerkschijf werkt nog niet helemaal naar behoren. Daarnaast biedt Windows 7 een verbeterd overzicht van beschikbare draadloze netwerken, rechtsonder in de taakbalk.

- upgraden is alleen mogelijk vanuit Vista. Vanuit XP moet je een clean install doen op een lege  schijf. Wel is er voor XP een verhuishulpje mee geleverd, die mail en andere documenten helpt oversluizen. Een internetverbinding is nodig om de upgrade-adviseur te draaien. Omweggetje: je kunt ook een Vista-dvd van iemand lenen en XP zo via Vista upgraden. Om Windows 7  op netbooks te installeren heeft Microsoft ISOTool beschikbaar gesteld die helpt de dvd op een usb-stick te zetten.

- prijzen: de instap versie van Windows 7 kost 119 euro voor de  upgrade en 199 euro voor de volledige versie. De Ultimate versie kost 299 euro voor een upgrade en 319 euro voor de losse versie. En de Professional editie kost 285 euro om te upgraden en 309 voor de complete versie   Klanten die na 26 juni een computer met Vista kochten, mogen gratis upgraden.

Recensent Walt Mossberg van de Wall Street Journal vindt dat de kloof tussen Windows en Mac OS X nu een stuk kleiner is geworden. Zeker nu ook Snow Leopard aanloopproblemen had die herinneringen aan Vista oproepen. Een andere overeenkomst is dat zowel Windows 7 als Mac OS X 10.6  Snow Leopard in feite mild verbeterde,  afgeslankte versies zijn van hun voorgangers en geen spectaculair nieuws bevatten. Maar het zou te ver voeren om Windows en OS X uitwisselbaar te noemen; het blijven besturingssystemen die elk gericht zijn op andere gebruikersgroepen.

Eerdere berichten over Windows 7:

    • Marc Hijink