Voetballen in Amerika, zonder een vette auto

Daphne Koster is de eerste voetbalster die na het EK de overstap naar een club in het buitenland maakt. Ze verruilt AZ voor Sky Blue.

Daphne Koster (rechts) tijdens het EK in Finland. (Foto AP) Netherland's Daphne Koster, right, vies for the ball with France's Gaetane Thiney during their quarter final Women's Euro 2009 soccer match in Tampere, Finland, Thursday, Sept. 3, 2009. The Women's European soccer championships take place in Finland from Aug. 23 to Sept. 10, 2009. (AP Photo/Matthias Schrader) AP

Ze kan het zich nu nog niet goed voorstellen. Maar over een maand of vijf speelt voetbalster Daphne Koster (28) op de Amerikaanse velden tegen supersterren als Marta en Kelly Smith. Gisteren maakte haar club AZ bekend dat de uitblinker van het afgelopen EK voetbal voor vrouwen in Finland een contract heeft getekend voor één jaar bij Sky Blue FC in New Jersey.

Wanneer hoorde u dat er interesse voor u was in het buitenland?

„In maart. Ik hoorde dat ik in de gaten werd gehouden door een zaakwaarnemer. Voor wie of wat hij precies werkte was niet bekend, maar tijdens het EK heeft hij mij een keer benaderd. Ik gaf aan dat ik mij op het toernooi wilde richten, maar na afloop heeft voetbalmakelaar Rob Jansen uitgezocht om wie het ging. Toen ze in Amerika hoorden dat ik interesse had, volgde er snel een voorstel.”

Wat weet u van de club?

„Ik weet waar ze zitten, wie er spelen. Onlangs heb ik telefonisch contact gehad met de coach [de Finse Pauliina Miettinen]. Ze zochten al langer een centrale verdediger en bleken al mijn wedstrijden op het EK te hebben gevolgd.”

U gaat weg nu DSB, de sponsor van AZ, in moeilijkheden verkeert. Is er al iets bekend over het lot van uw huidige ploeg?

„We hebben te horen gekregen dat AZ zich voor dit jaar geen zorgen hoeft te maken. Meer weet ik niet. En om eerlijk te zijn is het ook geen onderwerp van gesprek binnen de ploeg.”

Het moet een opluchting zijn voor een amateurvoetballer: even geen zorgen maken om de financiën.

„Ja, dat lucht op. Zo kan ik mij voor honderd procent op het voetbal richten. Daarmee is trouwens niet gezegd dat ik nu gigantisch ga verdienen: mij zal je straks niet in een vette auto zien rijden. Maar in vergelijking met de Nederlandse situatie is het een vetpot.”

Uw transfer bewijst dat de goede prestaties op het EK de Nederlandse ploeg meer naamsbekendheid heeft opgeleverd. Merkt u daar ook in ander opzicht iets van?

„Oh ja. De perceptie is erg veranderd. Sinds Nederland in Finland de halve finale heeft gehaald, weet iedereen dat er in Nederland vrouwen voetballen. Je kon in die weken geen krant openslaan, of wij stonden er wel in. Voor jonge voetbalsters is het een enorme stimulans geweest.”

Zaterdag speelt Nederland een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen, de andere halvefinalist op het EK. Hoe schat u de kansen in?

„Het is moeilijk in te schatten. Noorwegen staat al jaren aan de top, wij zijn redelijk onervaren. Aan de andere kant hebben wij in Finland bewezen dat je met teamgeest een heel eind kunt komen. We zullen echt alles uit onszelf moeten halen om voor een stunt te kunnen zorgen.”

Ook als u in de Verenigde Staten speelt blijft u beschikbaar voor het Nederlands elftal?

„Zeker. Het Nederlands elftal is alles voor mij. Als ik dat voor mijn overstap had moeten opofferen, had ik niet mijn handtekening onder het contract gezet.

    • Danielle Pinedo