VN willen ontslag van 200 Afghanen

Een dag nadat de Afghaanse president Karzai ermee akkoord is gegaan op 7 november een tweede verkiezingsronde te houden, dringen de Verenigde Naties aan op het ontslag van 200 Afghaanse verkiezingsfunctionarissen wegens hun betrokkenheid bij fraude in de eerste ronde. De Europese Unie zal een beperkt aantal waarnemers naar de presidentsverkiezingen sturen. Het is te kort dag om een grote groep te kunnen sturen, zei de minister van Buitenlandse Zaken van Zweden, dat dit half jaar EU-voorzitter is.

Onder zware buitenlandse druk accepteerde Karzai gisteren de tweede ronde. Uit onderzoek was gebleken dat er op 20 augustus dusdanig met de stembussen was gefraudeerd, dat meer dan een miljoen op Karzai uitgebrachte stemmen werd afgekeurd. Daarmee zakte hij onder de 50 procent, wat volgens de grondwet een tweede ronde noodzakelijk maakt. Op 7 november moet Karzai het opnemen tegen zijn oud-minister van Buitenlandse Zaken Abdullah.

Karzai had volgehouden dat hij de winnaar was. Maar op een persconferentie riep hij zijn landgenoten op de tweede ronde te zien als „een kans het land vooruit te helpen”. De Amerikaanse senator Kerry prees Karzai om zijn besluit.

In westerse hoofdsteden is de opluchting groot. De Britse premier Brown, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton en Kerry hebben de afgelopen dagen op Karzai ingepraat. Kerry, die in 2004 de Amerikaanse presidentsverkiezingen verloor, had zijn eigen bittere electorale ervaring erbij gehaald om de Afghaanse president te laten inzien dat er bij tegenslag soms niets anders opzit dan het te slikken. (AP)