Verzamelaar Reijtenbagh veilt 39 schilderijen

Kunstverzamelaar en miljonair Louis Reijtenbagh, die in de geldproblemen zit, veilt op 4 en 5 november 39 van zijn schilderijen bij Sotheby’s in New York. Het gaat om schilderijen van Picasso, Monet, Degas, De Chirico en Van Dongen. De geschatte opbrengst is 40 miljoen euro. Topstuk is Kees van Dongens Jonge Arabier (1920), dat tien miljoen euro moet opleveren.

Dat meldt het persbureau Bloomberg. Reijtenbagh (1946), voormalig huisarts te Almelo, raakte dit jaar in de geldproblemen omdat hij een schuld van tientallen miljoenen euro’s niet op tijd kon afbetalen. Zijn kunstcollectie van zo’n negentig topstukken, die als onderpand diende, werd in beslag genomen.

Volgens een verklaring van Monte Carlo Art, het familiebedrijf dat de collectie van Reijtenbagh beheert, heeft de investeerder regelingen getroffen met niet alleen schuldeisers JPMorgan Chase & Co en Credit Suisse Group, maar ook met de ABN Amro bank. Hij heeft de door de banken in beslag genomen schilderijen weer terug gekregen. De schilderijen op de veiling zijn volgens Reijtenbagh dus onbelast.

„Dit is de eerst gedwongen verkoop van een grote kunstcollectie sinds de kredietcrisis begon” zei de New-Yorkse kunsthandelaar Franck Giraud tegen Bloomberg. Volgens Bloomberg heeft Reijtenbagh in juni ook al losse schilderijen verkocht bij Sotheby’s in Londen, waar zijn dochter werkt.

Eerder werd al bekend dat het Rijksmuseum in Amsterdam De bocht van de Herengracht van Gerrit Berckheyde, gekocht van Reijtenbagh maar inmiddels geclaimd door twee verschillende banken, mag laten hangen.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Reijtenbagh

In het bericht Verzamelaar Reijtenbagh veilt 39 schilderijen (21 oktober, pagina 9) staat dat de dochter van Louis Reijtenbagh bij Sotheby’s in Londen werkt. Het gaat echter om zijn schoondochter. Zij werkt bij Sotheby’s in New York.