Uiterlijk in 2011 gaat Europa weer besparen

LUXEMBURG. Minister Wouter Bos (Financiën, PvdA) heeft gisteren met collega`s van andere EU-landen afgesproken om uiterlijk in 2011 de torenhoge begrotingstekorten te gaan afbouwen, als het economisch herstel dat tenminste toestaat. De ministers gaan het tekort met aanzienlijk meer dan 0,5 procentpunt per jaar afbouwen. In sommige landen met hoge schulden is wel 1 procentpunt per jaar nodig, stelde president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) bij EU-beraad maandag en gisteren in Luxemburg. Nederland en veel andere landen hebben zich diep in de schulden gestoken om de economie te helpen herstellen. Twintig van de 27 EU-landen hebben daardoor nu een begrotingstekort dat hoger is dan de EU-limiet van 3 procent van het bruto binnenlands product.