Supreme Court hoort Oeigoeren

Het Amerikaanse hooggerechtshof gaat een zaak in behandeling nemen van gevangenen in Guantánamo Bay. De geplande sluiting van het kamp, in januari, komt daarmee in het geding. Dertien Oeigoeren, moslims uit het westen van China, zitten daar gevangen sinds 2001, nadat ze in Pakistan en Afghanistan werden gearresteerd op verdenking van terrorisme. In 2004 gelastte het Pentagon hun vrijlating omdat er te weinig bewijs tegen hen was. De regering-Bush slaagde er echter niet in een land te vinden dat de Oeigoeren wilde opnemen. Het Hooggerechtshof besloot in 2008 dat gevangenen in Guantánamo hun detentie mogen aanvechten voor een federale rechter. Toen een rechter daarop besloot dat de Oeigoeren door de VS opgenomen moesten worden wees een hof van beroep dat af. (AP)