Sluiting Guantánamo kleine stap dichterbij

De Amerikaanse president Obama is gisteren weer een stapje dichter bij zijn verkiezingsbelofte gekomen om het gevangenenkamp Guantánamo Bay in Cuba te sluiten.

De Senaat keurde gisteren een plan goed om door te gaan met het overplaatsen van gevangenen naar de Verenigde Staten voor berechting. Het voorstel, dat onderdeel was van een groter begrotingsvoorstel van het ministerie van Binnenlandse Zaken, werd met 79 tegen 19 stemmen aangenomen.

Obama beloofde tijdens de verkiezingen het omstreden gevangenenkamp, dat na ‘9/11’ werd opgericht en waar nog altijd zo’n 150 terreurverdachten opgesloten zitten, te sluiten. Tot nu toe stuit de daadwerkelijke sluiting echter op veel problemen.

De maatregel van gisteren is grotendeels een voortzetting van het huidige beleid, waarbij gevangenen onder strikte voorwaarden naar de VS mogen worden overgebracht voor berechting. Toch is het een kleine overwinning voor Obama, omdat er veel weerstand is (ook binnen zijn eigen Democratische Partij) om door te gaan met de berechtingen op eigen bodem.

Het voorstel voorziet niet in een oplossing voor een van de meest heikele punten rond de sluiting van Guantánamo, namelijk de opvang van gevangenen wanneer ze eenmaal zijn berecht. Volgens het voorstel mogen gevangenen daarna niet in de VS blijven, noch als ze schuldig zijn bevonden noch als ze zijn vrijgesproken. Washington heeft andere landen verzocht gevangenen op te nemen.

Het Huis van Afgevaardigden stemde eerder al in met het voorstel. Obama hoeft het alleen nog te ondertekenen. (BBC, Reuters, AP)