Sadr krijgt Tulp Mensenrechten

De Iraanse mensenrechtenadvocate Shadi Sadr krijgt dit jaar de Mensenrechtentulp van de Nederlandse regering. Dat heeft minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) gisteren bekendgemaakt. Sadr zet zich als advocate, journaliste en onderzoekster in voor de rechten van vrouwen in Iran. De door haar opgerichte onderzoeksorganisatie Raahi verdedigt kosteloos vrouwen die problemen hebben met het familierecht. Daarnaast voert zij strijd tegen stenigingen. Ze is mede-oprichter van Stop Stoning Forever. Verhagen prees Sadrs „buitengewone moed, standvastigheid en werk in een klimaat van zeer zorgelijke en herhaalde schendingen van mensenrechten”. Volgens hem wordt zij voortdurend afgeluisterd en bedreigd. Aan de prijs is een bedrag van tienduizend euro verbonden. (ANP)