Rapport: 27 miljoen euro voor bètastudent

DEN HAAG. De overheid zou jaarlijks 27 miljoen euro moeten vrijmaken om meer studenten naar bèta-opleidingen te trekken. Ook het bedrijfsleven zou een financiële bijdrage moeten leveren. Dat concludeert de commissie-De Boer, die gisteren een rapport hierover overhandigde aan Doekle Terpstra, voorzitter van de HBO-Raad, en Jeroen van der Veer, voormalig directeur van Shell. Volgens de commissie onder leiding van oud-MKB-voorzitter Hans de Boer dreigt een groot tekort aan beroepstechnici. Tot 2012 zijn in Nederland 31.000 technisch hoogopgeleiden te weinig en verwacht wordt dat de vraag nog verder zal stijgen zodra de economie weer aantrekt. De commissie pleit voor het oprichten van achttien expertisecentra door hbo-scholen. Deze kenniscentra zouden de aantrekkingskracht moeten vergroten.