Punt tegen Arsenal is opsteker voor AZ

David Mendes da Silva (links) na zijn doelpunt in blessuretijd met ploeggenoot Hector Moreno. (Foto Bas Czerwinski) David Mendes da Silva of AZ, left, celebrates his goal against Arsenal with teammate Hector Moreno during the Champions League Group H soccer match between AZ Alkmaar and Arsenal FC in Alkmaar, The Netherlands, Tuesday Oct. 20, 2009. (AP Photo/Bas Czerwinski) CZERWINSKI, BAS

AZ 1Arsenal 1

Ruststand 0-1. 36. Fabregas 0-1, 90. Mendes da Silva 1-1. Scheidsrechter: Hansson (Zwe). Toeschouwers: 16.666.

De toeschouwers hadden zich al neergelegd bij een nieuwe nederlaag in de week van de ondergang van DSB. Ze scandeerden nog maar eens „Dirk bedankt”. Maar in de 94ste minuut bedwong AZ het gereputeerde Arsenal op de wijze waarop het tegen Standard Luik zelf de zege uit handen gaf.

De ploeg uit Alkmaar kreeg op de middenlijn een vrije trap die Sergio Romero aanvankelijk wilde nemen, maar Stijn Schaars stuurde hem terug naar zijn doel. Vervolgens speelde de aanvoerder de bal hoog in het strafschopgebied van de ploeg uit Londen, waar invaller Graziano Pellè als targetman deed wat er van hem verwacht werd. De Italiaan kopte de bal voor de voeten van David Mendes da Silva, die feilloos inschoot. Misschien dat de afwezige Dirk Scheringa thuis in Spanbroek een schrale troost vond in de late treffer op de avond dat zijn schilderijen in beslag werden genomen.

Kort voor het duel klonk You’ll never walk alone van Gerrry & The Pacemakers uit de luidsprekers, als steunbetuiging aan de man wiens imperium volledig is ingestort. De muziek stond niet al te hard, maar het gebaar van de AZ-leiding was duidelijk. Zonder Scheringa zou deze wedstrijd helemaal niet zijn gespeeld. En ook het stadion, waarvoor hij acht jaar heeft gestreden, was er waarschijnlijk niet geweest. Nu hij DSB Beheer failliet laat verklaren en de aandelen van AZ te koop zijn, hebben velen weinig fiducie meer in de toekomst van de club uit Alkmaar. Het doel om structureel in de top van de Nederlandse competitie te vertoeven, lijkt ver weg.

Algemeen directeur Toon Gerbrands probeert dat defaitisme zoveel mogelijk te bestrijden. Het is een feit dat AZ juist met beperkte middelen de afgelopen jaren goede prestaties heeft geleverd. Alleen in de zomer van 2007 werd er voor een kleine dertig miljoen euro aan spelers ingekocht. Eigenlijk voor het eerst stapte Scheringa toen af van zijn principe om zoveel mogelijk transfervrije spelers aan te trekken. Met inventiviteit, goed scoutingswerk en het vakmanschap van trainer Louis van Gaal slaagde AZ er onder leiding van technisch directeur Marcel Brands in om een kampioensteam te formeren met relatief goedkope spelers. Sommigen kwamen uit de eerste divisie (Demy de Zeeuw, Niklas Moisander), anderen hadden een bescheiden reputatie bij kleine clubs (Stijn Schaars, Maarten Martens, Gill Swerts).

Er bestaat een onzeker gevoel in Alkmaar over de bereidheid van de toekomstige eigenaar om te investeren. „Het kan ook het begin zijn van een nieuw tijdperk”, meent Gerbrands optimistisch. „Misschien wil de opvolger van Scheringa juist meer geld steken in zowel het elftal als de uitbreiding van het stadion, waardoor zijn onderpand meer waard wordt.” Het gerucht dat er zich al investeerders hebben gemeld uit het Midden-Oosten en Oost-Europa, verwijst hij naar het rijk der fabelen. „Dat kan ook nog helemaal niet. En als er geen interesse voor AZ is, worden de aandelen ondergebracht in een stichting. De komende drie maanden gaan we aan de slag met de curator en zal er op dit gebied een radiostilte optreden.”

De voormalige volleybalcoach is niet bang dat het publiek AZ de rug toekeert, wanneer de club financieel een stap terug moet doen en aansprekende resultaten tot het verleden kunnen behoren. „Voorlopig hebben we nog een lange wachtlijst voor seizoenkaarthouders. In het seizoen dat AZ elfde werd onder Van Gaal liep er ook niemand weg. De Noord-Hollander is trouw aan zijn club en laat zich niet gauw beïnvloeden door een ontwikkeling als deze.”

Dat bleek ook tegen Arsenal. Met uitzondering van de laatste minuut leek het team van trainer Ronald Koeman bezig aan een kansloze missie. Er klonk echter geen enkele wanklank vanaf de tribunes. Wel was er natuurlijk sprake van een matte stemming naarmate het duel vorderde en de tweede nederlaag in de Champions League dichterbij kwam. Er zaten kennelijk weinig gedupeerden in het stadion van DSB, want Dirk Scheringa werd regelmatig als een held toegezongen.

De spitsen van AZ waren machteloos tegen de atletische verdedigers van de Engelse ploeg. Alleen Brett Holman legde zich daar met een ongebreidelde werklust niet bij neer. AZ kwam in de eerste helft achter door een fout van Moisander, die een pass van Hector Moreno van zijn voet liet springen. Andrei Arsjavin pikte de bal op en speelde Robin van Persie aan die het overzicht hield waardoor Cesc Fabregas de bal simpel in het doel kon schieten. Moisander: „De bal stuiterde vlak voor mij even op. Ik wist dat balverlies dodelijk zou zijn tegen deze ploeg. Ik kreeg vandaag weer een kans van de trainer, maar ik weet dat het niet super is gegaan.” En Koeman: „Je zag dat Moisander soms zoekende was en nog wel eens twijfelde.”

AZ kreeg nauwelijks kansen, waardoor de gelijkmaker een beetje uit de lucht kwam vallen. Mendes da Silva over de morele opsteker: „Ik stond er toevallig. Heerlijk dat het nu ook eens andersom kan.” Toch was het verdiend, want Arsenal speelde slordig, zeker voor het doel van Romero, en verzuimde op jacht te gaan naar een tweede doelpunt. Koeman, die als trainer met Ajax en PSV nooit verloor van zijn collega Arsène Wenger, maakte in de slotfase goede keuzes door steeds meer aanvallende krachten in te brengen en verdediger Moisander naar de kant te halen. „Het team heeft mijn opdrachten prima uitgevoerd. Jammer dat Olympiakos ook heeft gewonnen, waardoor we nu tegen die ploeg en Standard zeker moeten winnen.”

    • Erik Oudshoorn