President van Congo misbruikt Mandela

Denis Sassou Nguesso biedt „een krachtig en duidelijk perspectief voor Afrika’s queeste naar ontwikkeling”. De president van Congo-Brazzaville is „niet alleen een van onze grote Afrikaanse leiders”, hij „zet zich onophoudelijk in voor bevrijding van onderdrukte volken”.

Was getekend: Nelson Mandela, icoon van democratie en medemenselijkheid. De naam van de oud-president van Zuid-Afrika staat onder het voorwoord van Straight speaking for Africa, het „fascinerende” boek waarin Sassou Nguesso zijn kijk op „Afrika in het geglobaliseerde wereldsysteem” ontvouwt. Er is alleen één probleem. Mandela heeft het voorwoord helemaal niet geschreven.

„Wij veroordelen dit schaamteloze misbruik van de naam van de heer Mandela”, zo schreef de Nelson Mandela Foundation in Johannesburg gisteren in een verklaring. De Foundation ziet namens Mandela toe op ontwikkelingsprogramma’s, beheert zijn persoonlijke archieven en verdedigt zijn reputatie. De Foundation kondigt „adequate actie” aan.

Sassou Nguesso werd in 1979 door het leger geïnstalleerd, verloor de macht na verkiezingen in 1992 en werd in 1997 door middel van een staatsgreep opnieuw president. Volgens de uitgever van het oorspronkelijk Franstalige boek had Sassou Nguesso het voorwoord opgestuurd, zonder verdere toelichting. De uitgever van de Engelstalige editie nam het argeloos over.