Osterhaus krijgt prijs voor omstreden talent

Hoogleraar virologie Ab Osterhaus heeft gisteren een miljoen euro overheidsgeld gekregen voor een talent waarvoor hij onder vuur ligt: samenwerking met het bedrijfsleven. Gisteren nam Osterhaus de NGI Valorisation Award in ontvangst, een prijs van het Netherlands Genomics Initiative (NGI). De reden: „Uitmuntendheid in het sluiten van contracten met de industrie.” Het NGI wordt betaald door zes ministeries.

Osterhaus kreeg de prijs in Den Haag met twee collega’s van bedrijf ViroClinics, waarvan de viroloog mede-eigenaar is. Het bedrijf ontwikkelt onder meer veiligheidstests voor griepvaccins. Osterhaus’ academisch ziekenhuis, het Erasmus MC in Rotterdam, is de hoofdeigenaar van ViroClinics.

Osterhaus zal de prijs in onderzoek steken. „Het is een hoop geld.” De prijs is toegekend aan een groot onderzoeksteam rond ViroClinics (VIRGO, van vier universiteiten en drie bedrijven), maar de Rotterdammers kunnen over het hele miljoen beschikken.

Drie weken geleden vroeg de PVV wegens Osterhaus’ nauwe samenwerking met de industrie nog een spoeddebat aan. Osterhaus had als mede-eigenaar van ViroClinics niet mogen meewerken aan een Gezondheidsraad-advies over de aankoop van vaccins tegen de Mexicaanse griep, zo luidde de kritiek. Het spoeddebat, ook gesteund door VVD en SP, kwam er nog niet. „Het is twee keer van de agenda afgevoerd omdat er andere dringende debatten waren”, aldus de woordvoerder van de Tweede Kamer.