Minister Bos: succes van klimaattop hangt aan zijden draadje

LUXEMBURG. Minister Wouter Bos (Financiën, PvdA) vraagt zich in toenemende mate af of de VN-klimaattop half december een succesvol akkoord kan opleveren. EU-beraad gisteren van ministers van Financiën heeft geen vooruitgang gebracht over de vraag hoeveel de EU-landen willen betalen. ”Iedereen houdt de kaarten tegen de borst”, zei Bos. ”In mijn meest optimistische bui geloof ik dat er bij de klimaattop alsnog een doorbraak komt. Maar in mijn meest pessimistische bui zie ik een grote verdeeldheid.” Sommige EU-landen willen de arme landen buiten de EU miljarden betalen om de vermindering van hun CO2-uitstoot te bekostigen. Vooral Polen wil flink minder betalen. Een bedrag of verdeelsleutel is nog niet gevonden. Voornaamste probleem is dat het grootste EU-land, Duitsland, nog geen standpunt heeft omdat daar regeringsonderhandelingen lopen. Leiders van bijna alle landen in de wereld komen half december naar de Deense hoofdstad Kopenhagen. Doel is afspraken te maken over bestrijding van broeikasgassen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden. Nederland houdt vast aan een EU- bijdrage van 4,5 tot 15 miljard euro om de armste landen te compenseren voor de gevolgen van klimaatverandering. ”We zijn aan het onderhandelen, ook met de VS en Japan”, zei minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) vorige week in de Kamer.