Mervyn King (BoE): te grote banken straks opsplitsen

De gouverneur van de Bank of England, Mervyn King, heeft gisteren gewaarschuwd dat banken in de toekomst moeten worden opgesplitst. Ze moeten volgens hem niet meer zo groot zijn dat de samenleving als geheel zich niet kan permitteren om zulke financiële giganten failliet te laten gaan.

Voorschriften voor ruimere kapitaalreserves voor banken en strengere regels omtrent de beloning van bankiers, zoals de leiders van de voornaamste economieën in de wereld nastreven, zijn volgens King niet voldoende. Het is volgens hem een „misvatting” te geloven dat op die wijze toekomstige financiële crises zoals die van vorig najaar kunnen worden voorkomen, zei hij gisteren in een toespraak in Schotland.

Banken moeten volgens King de meest risicodragende activiteiten, vooral ondernomen door zakenbanken, scheiden van meer traditionele bankzaken als het beheren van deposito’s en de uitvoering van betalingen. „Er zijn mensen die beweren dat zulke voorstellen niet praktisch zijn. Maar het valt moeilijk in te zien waarom dat zo zou zijn”, hield hij een gehoor van Schotse zakenlieden voor.

Het Britse ministerie van Financiën en de toezichthouder op de financiële markten FSA hebben beide eerder verklaard zo’n opsplitsing van banken niet nodig te achten. Maar op persoonlijke titel heeft Lord Turner, voorzitter van de FSA, ook verklaard dat het beter was financiële instellingen wat te kortwieken. Hij suggereerde eveneens de introductie van belastingen op financiële transacties, de zogeheten Tobin Tax.

King hekelde ook de hoge bonussen, die banken amper een jaar na de grote crisis al weer willen betalen aan hun personeel. Oorlogsleider Winston Churchill parafraserend, zei hij: „Nooit is zo veel geld verschuldigd geweest door zo weinigen aan zo velen. En, zou men eraan kunnen toevoegen, zonder veel echte hervormingen.”

De kern van de zaak is volgens King dat grote banken er niet op moeten kunnen speculeren dat ze door de gemeenschap zullen worden gesteund op het moment dat ze door overmatig riskante activiteiten in moeilijkheden komen. „Banken aanmoedigen risico’s te nemen die in hoog dividend en uitbetaling van hoge beloningen resulteren wanneer de zaken goed gaan, en verliezen voor de belastingbetaler wanneer ze niet goed gaan, leiden tot uit het lood geslagen toekenning van middelen en beheer van risico’s”, betoogde hij.

Volgens berichten uit de Londense City maken banken zich op een totaalbedrag van circa 6 miljard pond (6,6 miljard euro) als bonus uit te betalen aan hun personeel. Ook banken als Royal Bank of Scotland en Lloyds Banking Group, waarin de overheid grote belangen heeft genomen om de banken overeind te houden, zouden willen meedoen aan de uitbetaling van vorstelijke bonussen.