Kwaliteitsseries met veel psychotherapie

We worden op de Nederlandse publieke en commerciële zenders niet bepaald verwend, als het gaat om recente Amerikaanse fictieseries van een zekere kwaliteit. Sommige arriveren nooit (The Wire), andere pas heel laat (Mad Men). Het zal te maken hebben met nogal tegenvallende kijkcijfers, zelfs voor The Sopranos en Six Feet Under, en een toenemende neiging om zulk werk op dvd te bekijken of te downloaden.

Bezitters van een uitgebreid digitaal kabelpakket kunnen sinds enige tijd bijtanken, dankzij de beschikbaarheid van een aantal zenders die niets anders doen dan 24 uur non-stop series vertonen, zonder reclame en met Nederlandse ondertitels. Die vertalingen zijn, met name op FOXlife, gemiddeld van hoger niveau dan op de vertrouwde zenders.

13th Street en SciFi Channel, beide eigendom van NBC, bedienen de liefhebbers met genrewerk, respectievelijk politieseries en sciencefiction, maar de echte verrassing vormt Rupert Murdochs FOXlife.

In wekelijkse afleveringen valt daar te genieten van het al wat oudere Commander in Chief, waarin Geena Davis de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten speelt, en van het intrigerende True Blood. Die door Alan Ball (Six Feet Under, het scenario van American Beauty) gecreëerde serie van HBO is de hit van het seizoen en gaat over eigentijdse vampiers in Louisiana. Ook is er nu al het gloednieuwe Nurse Jackie te zien, met Edie Falco, alias Carmela Soprano, als coke snuivende verpleegster in een New Yorkse operatiekamer.

Maar liefst drie series van FOXlife gaan over geestelijke gezondheidszorg. De zwarte komedie Head Case toont in afleveringen van een kwartier de wederwaardigheden van een psychologe in Hollywood. Het zwakke Mental speelt zich af in een ouderwetse inrichting, bijna à la One Flew over the Cuckoo’s Nest.

Echt de moeite waard is HBO’s In Treatment, een creatie van Rodrigo Garcia, voortreffelijk cameraman en regisseur van andere HBO-hits. Eigenlijk is het een vrij letterlijke bewerking van een Israëlische serie, die ook nauwelijks de behandelkamer van de psychotherapeut (Gabriel Byrne) verlaat.

Oorspronkelijk werd de serie zo vertoond dat Byrne op een vaste avond van de week steeds dezelfde patiënt ziet. Op die van maandag is hij verliefd, de vrijdagen bezoekt hij zijn eigen therapeut (Dianne Wiest). FOXlife zendt vijf sessies met één patiënt per dag uit.

De gesprekken zijn niet helemaal in overeenstemming met enige reëel bestaande therapeutische praktijk en de serie leunt zwaar op tamelijk gekunstelde dialogen. Maar het is een verslavend format, dat spreekt vanzelf.

    • Hans Beerekamp