'Ik laat me verrassen door de sfeer van het moment'

Het vierdaagse Amsterdam Dance Event, een mix van festival en conferentie, opent vanavond met een optreden van het duo Simian Mobile Disco. „Mijn idool is Todd Rundgren.”

Simian Mobile Disco speelt sinds 2005 mooi krakerige techno waar af en toe een beukende beat doorheen breekt. Op Temporary Pleasure, de onlangs verschenen cd, wordt op de helft van de nummers ook gezongen, maar de vocalen laten de twee muzikanten, James Ford en Jas Shaw, over aan anderen. Op het nieuwe album staan gastbijdragen van Beth Ditto, Jamie Lidell en Alexis Taylor (van Hot Chip).

James Ford geeft vanuit een taxi in Londen toelichting op zijn vele werkzaamheden. Hij toert, dj’t, produceert, drumt, en maakt muziek met zijn eigen Simian Mobile Disco. Dit danceduo treedt vanavond op, bij het begin van de vierdaagse internationale danceconventie Amsterdam Dance Event, waar zo’n 700 artiesten verschijnen op veertig podia.

Ford: „We lieten ons een beetje meeslepen. We hadden instrumentale opnamen gestuurd naar ongeveer tien zangers, en verwachtten één of twee reacties. Maar toen kregen we er acht teruggestuurd. Zo maakten we plotseling een vocaal album, in plaats van een grotendeels instrumentaal album.”

Samenwerking, met elkaar en anderen, is het toverwoord bij alle activiteiten van Ford en Shaw. Het is dankzij zijn collegiale kwaliteiten dat Ford een veelgevraagd producer is voor groepen als Arctic Monkeys en Florence & The Machine. En het was dankzij de samenwerking met de Franse geestverwanten van Justice dat Simian Mobile Disco zijn grootste hit, ‘We Are Your Friends’, had.

Het nummer begon zijn leven onder de titel ‘Never Be Alone’, gecomponeerd voor Fords vorige band Simian. James Ford vertelt: „Toen Simian uit elkaar ging, schreven Jas en ik een remixwedstrijd uit voor ‘Never Be Alone’, die gewonnen werd door Gaspard Augé en Xavier de Rosnay, van Justice, die toen nog onbekend waren. Hun heavy elektronische mix werd populair in discotheken.”

James Ford, 32, musiceert sinds zijn elfde. „Ik heb doorlopend in bands gezeten, meestal meerdere tegelijk. Ik drumde, speelde gitaar of basgitaar.” Wat is zijn voornaamste kwaliteit als producer? „Dat ik flexibel ben. Ik laat me verrassen door de sfeer van het moment, en door wat de band wil.”

Zijn idool is Todd Rundgren. Van deze studiopionier uit de jaren zeventig is de stem te horen in het nummer ‘Synthesise’. „Het is een a capella-opname van Rundgren. We hebben de stem zo gelaten, maar de betekenis van wat hij zingt is veranderd. Destijds sloeg ‘synthesise’ op biologische synthese en de hippieachtige notie van versmelting. Nu slaat het ook op onze manier van muziek maken. Op synthesizers.”

Rundgrens stem is de enige sample die het duo ooit heeft ingezet, zegt Ford. Dat zijn muziek door anderen veelvuldig wordt gebruikt, vindt hij geen probleem. „Zodra muziek in het publieke domein komt, mag iedereen er nieuw werk mee maken. Re-contextualisatie is een belangrijke kracht in de muziek.”

Simian Mobile Disco, vanavond, Melkweg, 20.30u. Amsterdam Dance Event, t/m 24 okt, met o.a. Fatboy Slim, David Guetta, Richie Hawtin, Dave Clark en Carl Craig.

    • Hester Carvalho