'Ik ga niet roepen hoe fantastisch Windows 7 is'

Microsoft introduceert morgen het nieuwe besturingssysteem, Windows 7. Het moet een essentiële verbetering worden van het slecht ontvangen Vista.

Pijnlijk. Zo omschrijft directeur Theo Rinsema van Microsoft Nederland de manier waarop Windows Vista de afgelopen jaren werd ontvangen en beschreven. Hij begint uit zichzelf over de moeizame introductie van Microsofts huidige besturingssysteem, dat niet met alle randapparatuur samenwerkte en te hoge eisen stelde aan de pc.

Vista werd weliswaar verbeterd, maar de imagoschade bleek niet te repareren. Daardoor werkt een grote groep klanten, vooral bedrijven, nog steeds met het oude Windows XP. Na drie jaar wordt Vista nu opgevolgd door Windows 7, dat in de test- en aanloopfase eigenlijk louter positieve kritieken kreeg.

Rinsema is daar blij mee. En hij wil ook weer niet te dramatisch doen over Vista: „In Nederland gebruiken nu 4 miljoen mensen Vista, meestal naar volle tevredenheid. Maar de zakelijke markt blijft inderdaad achter.”

Wat ging er bij Windows 7 goed dat bij Vista niet lukte?

„Om te beginnen was het product op tijd af. Dat was de belangrijkste verdienste van Steven Sinofsky, de man die nieuw werd aangesteld bij de Windows-divisie. Bij Vista liepen de experimenten te veel uit elkaar en dat kwam het product uiteindelijk niet ten goede. Ook waren de technische ambities soms te groot. Software ontwikkelen is een continu proces, maar Sinofsky wist in de ontwikkeling van Windows 7 de juiste balans te vinden tussen de hoge technische ambities en een goede planning die nodig is om een product af te ronden. Ik zie het niet zozeer als een reorganisatie van de Windows-tak, meer als een strakker planningsproces.”

Hoewel Windows 7 tot nu toe goed ontvangen wordt, lijkt Microsoft bescheiden in zijn aankondigingen.

„Windows 7 is inderdaad een kentering in onze strategie. We gaan niet meer op een podium staan roepen hoe fantastisch ons product is. We zien Windows als een product van ‘ons allemaal’, van een miljard Windows-gebruikers . We hebben meer naar de gebruiker geluisterd dan ooit en uitgebreid getest, met in Nederland alleen al 260.000 computergebruikers. Om te voorkomen dat we alleen de early adopters en technologisch onderlegde consumenten zouden spreken, hebben we ook een project in Zevenhuizen gedaan, waarbij we gewone huishoudens hielpen om te upgraden naar Windows 7. Met die gebruikerservaringen proberen we het product en de diensten eromheen verder te verbeteren. Vergelijk het met het gebouw waarin we hier zitten [het Microsoft-kantoor in Schiphol-Rijk, red]. Met z’n glazen kantoormuren en open werkplekken staat dit symbool voor het transparante karakter van Windows 7.”

Op verzoek van de EU verwijst Windows 7 nu ook naar browsers van concurrerende merken.

„Je kunt je wel boos maken over de regels van de EU, maar we hebben ons leergeld inmiddels betaald. We proberen nu meer een neutrale positie in te nemen, omdat die regels er nu eenmaal bijhoren. We hebben ook anti-virusproducten uit Windows gelaten, die kunnen gebruikers nu los downloaden. Anti-virusbedrijven waren het er niet mee eens dat we die software zouden bundelen in Windows. Hoewel veel consumenten voor hun geld liever een zo compleet mogelijk product hebben, laten we het toch weg uit Windows. Om nieuwe gesprekken met de EU te voorkomen.”

Met welke snelheid verwacht u dat gebruikers over zullen stappen op Windows 7?

„Over drie maanden durf ik daar een uitspraak over te doen. Wel zijn de verwachtingen voor de zakelijke markt een stuk beter. Uit onderzoeken blijkt dat IT-afdelingen zelf nu vragen naar Windows 7 en dat de pc-markt weer aantrekt. Onderzoeksbureaus als Gartner adviseren meestal om pas te upgraden als de eerste servicepack [opknapbeurt, red.] voor Windows er is, maar die beperking hebben ze voor Windows 7 laten varen.”

    • Marc Hijink