Heb je meer kans op griep als je te koud gekleed bent?

Elliot van 3 gaat het liefst naar buiten zonder jas en als hij de kans krijgt loopt hij op blote voeten. Daar krijgt zijn moeder, Annemarie Cooper uit Houten, regelmatig opmerkingen over. Dat arme kind zal wel kouvatten, wordt er gezegd. „Ik leg dan altijd geduldig uit dat je van kou geen griep krijgt, maar de meeste moeders zijn het daar niet mee eens.” Wie heeft er gelijk?

Je krijgt geen griep door in de kou te lopen, maar dat wil niet zeggen dat kou en griep niets met elkaar te maken hebben. Griep is een virus dat zich verspreidt via hele kleine druppeltjes tijdens hoesten of niezen en via de handen. Je krijgt griep als er twee dingen aan de hand zijn, legt RIVM-arts Aura Tiemen uit: als je in aanraking komt met het virus en wanneer je niet voldoende afweerstoffen in je lichaam hebt.

De kans om in de winter griepverschijnselen te krijgen ligt tussen de 5 en 7 procent – al ligt dat misschien dit jaar hoger doordat de Mexicaanse-griepgolf nog niet volledig begonnen is. Tiemen: „Griep heerst vooral in de winter doordat mensen dichter bij elkaar zitten in kleine ruimtes. De kans is dan groter dat het virus wordt overgebracht met niezen, hoesten en praten.”

Er is nog een andere reden, vertelt Gé Donker. Zij is epidemioloog bij het onderzoeksinstituut NIVEL en tevens huisarts in Hoogeveen. „Het griepvirus heeft koude, droge lucht nodig om zich te verspreiden. Sommige onderzoekers stellen dan ook dat je buiten meer kans hebt om griep op te lopen dan binnen, maar daar is niet iedereen het mee eens.

„Net als stress en te weinig slaap zorgt kou er bovendien voor dat je immuniteit afneemt en je gevoeliger bent voor allerlei infectieziekten”, zegt Donker. „Maar dan moet je dus echt onderkoeld zijn en dat ligt niet aan een hemdje meer of minder.”

Eigenlijk heeft zowel Donker als Tiemen maar één advies voor de moeder van Elliot: kleed jezelf en je kind conform het seizoen.

Jessica van Geel

    • Jessica van Geel