Geleerde opgepakt in VS wegens spionage

Washington. In de Verenigde Staten is gisteren een wetenschapper die voorheen werkte voor de regering voorgeleid wegens spionage. Hij wordt ervan verdacht geheime staatsinformatie te hebben willen verkopen aan een man van wie hij dacht dat die een Israëlische spion was. Stewart Nozette (52) werd maandag gearresteerd, meldde het ministerie van Justitie. Als hij wordt veroordeeld, wacht hem mogelijk levenslang. Een undercoveragent van de Amerikaanse inlichtingendienst FBI zou Nozette in september telefonisch hebben benaderd met de vraag of hij geheime informatie kon leveren, waarbij hij zich had voorgedaan als een agent van de Israëlische geheime dienst. Nozette zou op het verzoek zijn ingegaan en in ruil geld en een Israëlisch paspoort hebben gevraagd. De uit Maryland afkomstige Nozette heeft voor diverse overheidsinstellingen gewerkt, onder meer het ministerie van Energie, het ministerie van Defensie en de ruimtevaartorganisatie NASA. Volgens Justitie heeft hij aan de FBI-agent onder meer informatie verstrekt over satellietsystemen, verdedigingstrategieën van het Amerikaanse leger en communicatiesystemen.