Gatwick krijgt nieuwe eigenaar

BAA, het bedrijf dat de belangrijkste Britse luchthavens bezit, verkoopt het vliegveld Gatwick voor 1,5 miljard pond (1,65 miljard euro) aan investeerder Global Infrastructure Partners (GIP). GIP bezit al 75 procent van de aandelen van City Airport, nabij het zakendistrict in Londen.

De overeenkomst tussen beide partijen werd vanmorgen bekendgemaakt. Gatwick, dat ten zuiden van Londen ligt, is de tweede luchthaven van het Verenigd Koninkrijk, na Heathrow. GIP, waarin zowel Crédit Suisse als General Electric een belang heeft, heeft al aangekondigd Gatwick te willen renoveren. Het vliegveld handelde de afgelopen twaalf maanden 32 miljoen passagiers af, iets minder dan de helft van Heathrow. Een probleem is dat Gatwick twee startbanen heeft die niet tegelijk mogen worden gebruikt.

BAA moest het vliegveld afstoten nadat de Britse toezichthouder op de concurrentieverhoudingen, de Commissie voor Mededinging, tot de conclusie was gekomen dat de vliegvelden van Londen onvoldoende functioneerden door een gebrek aan mededinging. BAA bezit naast Heathrow ook nog het vliegveld Stansted ten noorden van Londen en vliegvelden in Schotland en Southampton.

Voor BAA zelf komt de verkoop niet helemaal ongelegen. Het bedrijf, dat zelf weer in bezit is van het Spaanse Ferrovial, kampt met een schuldenlast van bijna 10 miljard pond. Het had echter gehoopt meer te kunnen vangen voor Gatwick. Aanvankelijk rekende het op een bedrag van 1,8 miljard pond. Het zal het geld naar verwachting goeddeels benutten voor de afbetaling van schulden.

De Commissie voor Mededinging beval BAA tevens de vliegvelden van Glasgow en Edinburgh te verkopen. BAA heeft overigens nog een beroepszaak lopen tegen het besluit van de Commissie.

GIP, dat City Airport twee jaar geleden overnam, heeft het aantal passagiers op het vliegveld ondanks de recessie met 38 procent zien stijgen. Dit terwijl de meeste andere vliegvelden in dezelfde periode juist kampten met een teruggang in het aantal reizigers.

„Wij wensen Gatwick het beste toe voor de toekomst”, aldus Colin Matthews, topman van BAA vanmorgen, „en we hebben er vertrouwen in dat het vliegveld onder de nieuwe eigenaars zal bloeien.”