Even uit de geldzorgen

Ze was een van de uitblinkers op het EK voetbal voor vrouwen in Finland.

Gisteren maakte haar club bekend dat Daphne Koster AZ verruilt voor Sky Blue FC.

Ze kan het zich nog niet goed voorstellen. Maar over een maand of vijf speelt voetbalster Daphne Koster (28) op de Amerikaanse voetbalvelden tegen supersterren als Marta en Kelly Smith. Gisteren maakte haar club AZ bekend dat de uitblinker van het afgelopen EK vrouwenvoetbal in Finland een contract heeft getekend voor één jaar bij Sky Blue FC in Somerset, New Jersey.

Wanneer hoorde je dat er interesse voor je was in het buitenland?

„In maart. Ik hoorde dat ik in de gaten werd gehouden door een zaakwaarnemer. Voor wie of wat hij precies werkte was niet bekend, maar tijdens het EK heeft hij mij een keer benaderd. Ik gaf aan dat ik mij op het toernooi wilde richten, maar na afloop heeft voetbalmakelaar Rob Jansen uitgezocht om wie het ging. Toen ze in Amerika hoorden dat ik interesse had, volgde al snel een voorstel.”

Wat weet je van de club?

„Ik weet waar ze zitten, wie er spelen. Onlangs heb ik telefonisch contact gehad met de coach [de Finse Pauliina Miettinen]. Ze zochten al langer een centrale verdediger en bleken al mijn wedstrijden op het EK te hebben gezien.”

Je gaat weg nu DSB, de sponsor van AZ, in moeilijkheden verkeert. Is er al iets bekend over het lot van je huidige ploeg?

„We hebben te horen gekregen dat AZ zich voor dit jaar geen zorgen hoeft te maken. Meer weet ik niet. En om eerlijk te zijn is het ook geen onderwerp van gesprek binnen de ploeg.”

Het moet een opluchting zijn voor een amateurvoetballer: even geen zorgen om de financiën.

„Ja, dat lucht op. Zo kan ik mij voor honderd procent op het voetbal richten. Daar is trouwens niet mee gezegd dat ik nu gigantisch ga verdienen: mij zal je straks niet in een vette auto zien rijden. Maar in vergelijking met Nederland is het een vetpot.”

Je transfer bewijst dat de goede prestaties op het EK de Nederlandse ploeg meer naamsbekendheid heeft opgeleverd. Merk je daar ook in ander opzicht iets van?

„Zeker. De perceptie is sindsdien erg veranderd. Sinds wij in Finland de halve finale hebben bereikt, weet iedereen dat er in Nederland vrouwen voetballen. Je kon in die weken geen krant openslaan of wij stonden er in. Voor jonge voetbalsters is het een enorme stimulans geweest.”

Zaterdag speelt Nederland een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen, de andere halvefinalist op het EK. Hoe schat je de kansen in?

„Noorwegen staat al jaren aan de top, wij zijn redelijk onervaren. Anderzijds hebben wij in Finland bewezen dat je met teamgeest een eind kunt komen. We zullen alles uit onszelf moeten halen om voor een stunt te zorgen.”

Ook als je in de VS speelt, blijf je beschikbaar voor het Nederlands elftal?

„Zeker. Het Nederlands elftal is alles voor mij. Als ik dat voor mijn overstap had moeten opofferen, had ik niet mijn handtekening onder het contract gezet.”

    • Danielle Pinedo