Doodvonnis voor tien Jemenitische rebellen

Een Jemenitische rechtbank heeft gisteren tien zaïditische rebellen ter dood veroordeeld omdat ze de wapens hadden opgenomen tegen de regering in het noordwesten van het land. De Jemenitische regering is al sinds 2004 verwikkeld in een oorlog met zaïdieten, leden van een shi’itische sekte die veel aanhang heeft in Jemen. Ruim twee maanden geleden lanceerde het regeringsleger het offensief ‘Verschroeide Aarde’ tegen de opstandelingen, dat inmiddels vele honderden mensen het leven heeft gekost.

De rechtbank in de hoofdstad Sana’a veroordeelde vijf rebellen tot vijftien jaar celstraf. Dertien van de beschuldigden hadden bijstand van advocaten geweigerd met het argument dat ze krijgsgevangenen waren en het proces illegaal was. Daarom gingen ze ook niet in beroep tegen de uitspraak.

De rechter zei dat de beschuldigden hadden deelgenomen aan gewapende criminaliteit en soldaten hadden gedood in hun streven naar regimewisseling. De leider van de opstand, Abdul-Malikl al-Houthi, ontkent steevast dat hij op afscheiding dan wel op omverwerping van de regering uit is. Hij zegt de wapens te hebben opgenomen wegens de achterstelling van zijn woongebied.

De hulporganisatie Artsen zonder Grenzen riep beide partijen gisteren op de inrichting van een nieuw ziekenhuis toe te staan in Saada, waar de strijd zich concentreert. AzG moest zondag een ziekenhuis in de stad Rezah ontruimen toen dat volgens haar door regeringsvliegtuigen werd aangevallen. AzG wees erop dat het grootste deel van de bevolking geen medische faciliteiten meer kan bereiken. (Reuters, AP, AFP)