De freelance organisator

(Foto Flip Franssen) Nederland, Zevenaar, 19-10-2009 Noor Riswick (MEETLAT) Foto Flip Franssen Franssen, Flip

Noor Riswick (33)

Studie: sociaal juridische dienstverlening, Hogeschool van Amsterdam (1997-1999), en sociaal juridische dienstverlening, Hogeschool Utrecht (1999-2002).

Werk: freelance professional organizer, NOORganizer, en medewerker thuisadministratie, HumanitasAantal e-mails per dag: 30Brutomaandsalaris: 2.000 euro als freelance-adviseur (10 uur in de week), en 1.700 euro (18 uur in de week in loondienst)

Wat doet een professional organizer?

„Ik ondersteun mensen bij het aanbrengen van structuur in hun leven. Vaak gaat het om mensen met een chronische ziekte. Zo ondersteun ik een gezin waarvan de moeder aan een spierziekte lijdt en daardoor deels verlamd is, terwijl de vader psychische klachten heeft. Ik kom eens per week een uurtje bij hen thuis. Samen openen we de post van die week en bekijken wat er moet gebeuren. Ik help bij het betalen van de rekeningen en vul bijvoorbeeld het aanvraagformulier in voor huurtoeslag.”

U ondersteunt alleen mensen met een chronische ziekte?

„Nee, ik heb ook veel klanten die door een plotselinge gebeurtenis de controle over hun leven kwijt zijn. Ik help nu een jonge moeder bij het inrichten van haar nieuwe huis. Zij is vorig jaar met haar man en twee kinderen verhuisd. Kort daarna overleed haar man plotseling. De vrouw kon zich er niet toe zetten de verhuisdozen uit te pakken. Het gezin leefde al maanden in chaos. Samen met de moeder pak ik de dozen uit en richt het huis kamer voor kamer in.”

Werkt u vooral voor laagopgeleide mensen?

„Absoluut niet. Uit onderzoek blijkt dat zowel hoog- als laagopgeleide mensen gebruikmaken van personal organizers. Ik ondersteun nu een hogeropgeleide man die terugkomt van een burn-out. Ik help hem zijn werkdag helder in te delen.”

    • Tobias Reijngoud