China stopt miljard in fonds Azië

China stort een miljard dollar in een ontwikkelingsfonds voor Zuidoost-Azië, als eerste fase van een totale investering van tien miljard dollar, zo heeft de Chinese staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Hu Zhengyue vandaag verklaard.

Hu deed zijn uitlatingen in de aanloop van de regionale bijeenkomst later deze week waarbij zijn land de leden van de ASEAN, het samenwerkingsverband van Zuidoost-Aziatische landen, ontmoet. In april kondigde de Chinese premier Wen Jiabao de vorming van een China-ASEAN fonds aan met een omvang van 10 miljard dollar voor de ontwikkeling van infrastructuur in de regio. Het fonds is ook bedoeld voor grootschalige energieprojecten en de winning van grondstoffen. „In de eerste fase zal het fonds zal miljard dollar bedragen en het plan voor het gehele fonds behelst tien miljard dollar”, zei Hu Zhengyue tegenover verslaggevers.

China nodigt de ASEAN-landen uit om aan het fonds deel te nemen. China heeft de eerste tranche van 1 miljard van het fonds al gereserveerd. Het geld zal worden uitbetaald door de Chinese import- en exportbank.

Volgens Xue Hanqin, de Chinese ambassadeur bij ASEAN, zijn de landen in Zuidoost-Azië bezig om geschikte projecten voor wegen, spoorverbindingen en havens te vinden waarmee leemten in bestaande netwerken aangepakt kunnen worden.

De regionale top zal dit keer worden gehouden in de badplaats Hua Hin, nadat de eerste vergadering in april in de Thaise badplaats Pattaya in verband met rellen werd afgeblazen.

De Chinezen willen hun invloed in de regio versterken en sturen een zware delegatie naar de ASEAN-top. Naast premier Wen komen ook minister van Buitenlandse Zaken Yang Jiechi, minister van Financiën Xie Xuren en minister van Handel Chen Deming naar Thailand.

ASEAN verenigt Brunei, Indonesia, Maleisië, de Filippijnen, Singapore, Thailand, Vietnam, Birma, Laos en Cambodia.

Tijdens de bijeenkomst zal Wen Jiabao zaterdag een ontmoeting hebben met de Indiase premier Manmohan Singh. De twee landen vechten de afgelopen tijd een felle ruzie uit over betwiste grensgebieden in de Himalaya. India eist dat China ophoudt met activiteiten in het ‘door Pakistan bezette deel van Kashmir’. China is gepikeerd over een bezoek van premier Singh begin deze maand aan de grensstaat Arunachal Pradesh, waarvan delen door China worden geclaimd. De Chinese regering is geïrriteerd over het bezoek dat de dalai lama in november aan deze deelstaat wil brengen. (Reuters)