Canadese generaal: NAVO is rottend lijk

Verdeeldheid over de oorlog in Afghanistan heeft van de NAVO „een lijk in staat van ontbinding” gemaakt. Dat schrijft de voormalige chef van de Canadese strijdkrachten, generaal b.d. Rick Hillier, in een boek dat volgende week verschijnt en waar het persbureau Reuters al over beschikt.

Volgens Hillier, die van 2005 tot 2008 Canada’s hoogste militair was, wordt het bondgenootschap geplaagd door „onderlinge jaloezie en kleine, politieke ruzies”. Aan het begin van de NAVO-missie in Afghanistan, in 2003, ontbrak het aan „samenhang, helderheid en professionaliteit”. Er was „geen strategie, geen duidelijke formulering van wat ze wilden bereiken ... het was hopeloos.”

Toch heeft Hillier het bondgenootschap niet helemaal opgegeven. Hij ziet nog kansen voor de NAVO wanneer „iemand haar als een soort Frankenstein door die verrotte lippen in die bedorven longen leven in blaast – anders zal het met de alliantie afgelopen zijn”, schrijft hij in A Soldier First: Bullets, Bureaucrats and the Politics of War.

In 2004 had Hillier een half jaar de leiding over ISAF, de missie van de NAVO in Afghanistan. Daar zag hij dat het „binnen het bondgenootschap voor ieder land belangrijker was een eigen koninkrijkje op te bouwen dan samen een stevig team te smeden voor een succesvolle missie. Sommige landen legden er eer in de beste mensen te sturen, veel andere deden dat niet, sommige officieren in mijn hoofdkwartier kwamen nooit.”

De NAVO is volgens Hillier in Afghanistan een weg in geslagen die haar veel van haar geloofwaardigheid heeft gekost De woordvoerder van de NAVO zegt: „Als je aandacht voor je boek wil hebben, is dit natuurlijk een manier.”

Canada heeft 2700 militairen in het zuiden van Afghanistan. Er zijn 131 Canadese militairen omgekomen bij de missie, die in 2011 wordt beëindigd. (Reuters)