Bernard Madoff maakt nieuwe vrienden in gevangenis

Megafraudeur Bernard Madoff heeft de strijd om het bovenste bed in zijn gevangeniscel verloren. In het stapelbed in de gevangenis waar hij zijn 150 jaar celstraf uitzit, slaapt hij onder. Zijn celmaatje, die vastzit voor een drugsvergrijp, ligt boven. Madoff krijgt pizza’s te eten die zijn gebakken door een kindermisbruiker en hij heeft vriendschap gesloten met een maffiabaas en een veroordeelde spion.

Dat blijkt uit een verklaring die de advocaat van een aantal van zijn slachtoffers gisteren heeft ingediend bij de rechter. De advocaat, Joseph Cotchett, interviewde Madoff in juli in de gevangenis in Raleigh, North Carolina. Volgens Cotchett doodt de voormalige superbelegger de tijd met het wandelen van rondjes op de binnenplaats van de gevangenis. Elke dag moet hij van acht tot drie gevangeniswerk uitvoeren.

De 71-jarige Madoff zou nieuwe vrienden hebben gemaakt, onder wie Jonathan Pollard, een Amerikaan die al meer dan twintig jaar vastzit voor het verkopen van militaire geheimen aan Israël. De advocaat van Madoff weigert commentaar te geven op het gevangenisleven van zijn cliënt.

De verklaring schetst een scherp contrast tussen het luxe leven van Madoff vóór de ontdekking van de megafraude en zijn bestaan in de cel. Op basis van anonieme bronnen zegt Cotchett dat de kantoorcultuur van Madoffs investeringsmaatschappij gekenmerkt werd door drugsgebruik en seksuele escapades. Werknemers zouden zoveel cocaïne hebben gesnoven, dat het kantoor ‘de Noordpool’ werd genoemd. Bedrijfsfeesten werden opgefleurd door topless serveersters.

Madoff lichtte jarenlang duizenden beleggers op via een piramidespel waarbij beleggers werden uitbetaald met de inleg van nieuwe investeerders. Er ging in totaal 65 miljard dollar (44 miljard euro) in rook op, ingelegd door 4.800 slachtoffers. (AP)