AZ scoort, de fans bedanken Dirk

AZ kreeg in de eerste twee duels van de Champions League late doelpunten tegen.

Maar gisteren scoorde de ploeg uit Alkmaar zelf in de extra tijd tegen Arsenal (1-1).

Arsenal-middenvelder Cesc Fabregas in duel met Brett Holman van AZ. (Foto Bas Czerwinski) 20-10-2009, Alkmaar. AZ - Arsenal FC. Duel tussen Cesc Fabregas en Brett Holman. Foto Bas Czerwinski
Arsenal-middenvelder Cesc Fabregas in duel met Brett Holman van AZ. (Foto Bas Czerwinski) 20-10-2009, Alkmaar. AZ - Arsenal FC. Duel tussen Cesc Fabregas en Brett Holman. Foto Bas Czerwinski Czerwinski, Bas

Een dag nadat bekend was geworden dat AZ op zoek moet naar een nieuwe eigenaar, behaalde de voetbalclub op de valreep een belangrijk punt in de Champions League. In de eerste van twee achtereenvolgende groepswedstrijden tegen Arsenal speelde de landskampioen gisteravond 1-1, door een doelpunt in blessuretijd van David Mendes da Silva.

De aanhang in Alkmaar gaf de niet aanwezige voorzitter Dirk Scheringa vlak voor de aftrap een staande ovatie. Ook spandoeken met teksten als ‘Ook zonder geld is Dirk onze held’ en ‘Dirk we’ll never surrender’ herinnerden aan de gewezen clubeigenaar. De Europese voetbalbond UEFA verving maandag al volgens vaste procedure de sponsoruitingen van AZ door die van het belangrijkste Europese clubtoernooi. En gisteren besloot de curator van de failliet verklaarde DSB Bank in overleg met de clubleiding dat de voetballers zonder sponsor op de shirts zouden spelen.

Trainer Ronald Koeman wilde zich voor de wedstrijd niet uitspreken over de mogelijke gevolgen van de val van de hoofdsponsor, die de club jaarlijks zo’n vijf miljoen euro betaalde. De oud-international heeft al genoeg aan zijn zorgen op sportief gebied. AZ verloor dit seizoen vijf van de tien competitiewedstrijden en staat zesde met elf punten achterstand op koploper FC Twente. Als debutant in de Champions League hield de ploeg slechts een punt over aan de eerste twee groepsduels, tegen Olympiakos Piraeus (1-0) en Standard Luik (1-1).

AZ speelde in die wedstrijden aardig en incasseerde even ongelukkige als late doelpunten. De ploegen uit Griekenland en België zijn echter van een ander kaliber dan Arsenal. Dat heeft de naam van absolute topclub, ook al won het al vier jaar geen prijs meer. Manager Arsène Wenger maakte in dertien seizoenen bij de club uit Londen naam als tacticus bij wie jonge talenten zich snel ontwikkelen en in het eerste elftal spelen. Toch zijn de supporters niet altijd tevreden, want met de Fransman behaalde Arsenal ‘slechts’ drie landstitels en vier FA Cups. De laatste Europese hoofdprijs dateert van voor de komst van Wenger, al bereikte de ploeg in 2006 de finale van de Champions League, waarin werd verloren van Barcelona.

Topspelers als Thierry Henry en Patrick Vieira vertrokken in het verleden bij Arsenal omdat ze vaker prijzen wilden winnen. De Nederlandse international in Engelse dienst Robin van Persie, die gisteren tegen AZ als enige spits stond opgesteld, benadrukte eerder al dat de ploeg uit Londen dit seizoen meer dan ooit mikt op een eindzege in competitie, beker of Europa. „De manager gelooft dat het kan, net als ik, ook al is het nog vroeg in het seizoen.”

Omdat Arsenal dit seizoen makkelijk tot scoren komt, had AZ-trainer Koeman gisteren zijn verdediging gewijzigd ten opzichte van de verloren eredivisiewedstrijd tegen FC Twente van afgelopen weekeinde. Simon Poulsen verving Sébastien Pocognoli, Niklas Moisander speelde op de plek van Gill Swerts. Op het middenveld nam Brett Holman de plaats in van Rasmus Elm, die niet speelgerechtigd is in de Champions League.

AZ begon geduldig, probeerde aan te vallen op de momenten dat Arsenal dat toestond en moet halverwege de eerste helft het gevoel hebben gekregen dat het de wedstrijd onder controle had. De gasten waren immers alleen gevaarlijk geweest bij een schot van Van Persie, dat werd gekeerd door Sergio Romero. AZ zelf kreeg na 25 minuten de beste kans. Mounir El Hamdaoui kreeg de bal aangespeeld van Mendes da Silva, waarna de spits handig wegdraaide bij William Gallas en net over het doel schoot.

Een fout van AZ leidde uiteindelijk de openingstreffer in. Moisander verspeelde de bal in de opbouw, wat door de geslepen spelers van Arsenal werd afgestraft. De Russische internationale Andrej Arsjavin bediende Van Persie, die op zijn beurt de vrijstaande Spanjaard Cesc Fàbregas een niet te missen kans bood. Op slag van rust had Van Persie de score kunnen verdubbelen, maar zijn schot werd door Romero tot corner verwerkt.

In de tweede helft was aanvankelijk Arsenal de bovenliggende partij en moest Romero optreden bij een vrije trap van Van Persie. AZ nam echter bij vlagen het initiatief en kreeg ook mogelijkheden. Zo maakte Abou Diaby bijna een eigen doelpunt na een corner van AZ en schoot Hector Moreno van dichtbij naast na een scherpe vrije trap van Stijn Schaars.

Bij de gelijkmaker legde Graziano Pellè de bal op de voet van Mendes da Silva, die met zijn treffer een punt redde en opnieuw de supporters het gezang ‘Dirk bedankt’ ontlokte.