Apple ontloopt crisis dankzij de iPhone

Rotterdam. Technologiebedrijf Appe lijkt niet geraakt door de economische crisis. Mede dankzij het succes van de iPhone, Apples smartphone met aanraakbesturing, wist het Amerikaanse bedrijf het gebroken boekjaar 2009 af te sluiten met 12 procent omzetgroei en een stijging van de nettowinst met 18 procent. In het afgelopen kwartaal werden 7,4 miljoen iPhones verkocht. Terwijl de mobieltjesmarkt als geheel krimpt, blijft de vraag naar smartphones groeien. Apple is in dat marktsegment de derde fabrikant, na het Canadese RIM (maker van de BlackBerry) en Nokia. De iPhone is straks ook in China te koop. Daarnaast breidt Apple samenwerkingen uit met netwerken voor mobiele telefonie. Zo is de telefoon in Groot-Brittannië straks bij drie aanbieders te koop. Apple-computers zijn over het algemeen duurder dan Windows-pc`s.