Amerikaanse Iraniër veroordeeld

Een Amerikaans-Iraanse geleerde die na de omstreden Iraanse presidentsverkiezingen in Teheran is opgepakt, is gisteren veroordeeld tot meer dan twaalf jaar gevangenisstraf wegens zijn vermeende rol in het juni-protest. De Verenigde Staten hebben meteen hun „krachtige afkeuring” laten blijken en zijn vrijlating geëist.

De advocaat van Kian Tajbakhsh zei tegen het staatspersbureau IRNA dat de wet hem verbiedt het precieze aantal jaren gevangenisstraf bekend te maken. Hij zei wel beroep te hebben aangetekend.

In het proces tegen meer dan honderd activisten en vooraanstaande oppositiepolitici die zijn aangehouden tijdens en na het massaprotest tegen president Ahmadinejads herverkiezing zijn eerder al doodvonnissen uitgesproken tegen onder anderen enkele monarchisten. Aan de andere kant stond Iran afgelopen weekeinde een andere gedetineerde, de Canadees-Iraanse journalist Maziar Bahari, toe het land te verlaten. Bahari is nu in Londen bij zijn vrouw die in de laatste dagen van haar zwangerschap is, zo meldde Newsweek, waarvoor de journalist schrijft, gisteren op zijn website.

Tajbakhsh, een sociale wetenschapper, werd in mei 2007 gearresteerd op beschuldiging van spionage, maar na ruim vier maanden vrijgelaten. Op 9 juli, twee weken na het neerslaan van het verkiezingsprotest, werd hij opnieuw aangehouden. Volgens de Iraanse autoriteiten zijn de betogingen destijd georganiseerd op aangeven van het buitenland, de VS en Groot-Brittannië voorop, met als doel een „fluwelen revolutie” in Teheran te realiseren.

Een woordvoerder van het Witte Huis onderstreepte gisteren dat de beschuldigingen tegen Tajbakhsh zonder enige grond zijn en dat hij geen gevaar vormt voor de regering noch voor de nationale veiligheid. Hij wees erop dat hij zich juist inspande voor beter begrip tussen Iran en de internationale gemeenschap.

In Wenen zijn Iran, de VS, Rusland en Frankrijk juist in gesprek over het omstreden Iraanse nucleaire programma. De besprekingen verlopen moeizaam, maar leverden gisteren volgens de chef van het Internationaal Atoomenergie Agentschap, Mohamed ElBaradei, wel enige vooruitgang op. Probleem was gisteren dat Iran plotseling Frankrijk niet meer bij multilateraal overleg wilde hebben. (Reuters, AP, AFP)