Ambassade VS mag naar Wassenaar

De verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Wassenaar mag doorgaan. Dat heeft de Raad van State vanmorgen bepaald. De ambassade is nu gevestigd aan het Lange Voorhout in Den Haag, maar verhuist om veiligheidsredenen en overlast uit het Haagse centrum.

De Stichting Duindigt had bezwaar aangetekend tegen de goedkeuring van het bestemmingsplan van de gemeente Wassenaar, die de bouw aan de Waalsdorperlaan mogelijk maakt. De stichting vindt onder meer dat het onderzoek naar de gevolgen voor de luchtkwaliteit niet deugt.

De Raad van State stelt de stichting in het gelijk. Maar omdat uit aanvullend onderzoek naar de luchtkwaliteit blijkt dat aan de wettelijke normen wordt voldaan, kan de verhuizing volgens de Raad van State toch doorgaan.

De Amerikaanse ambassade wordt gebouwd op een terrein van vier hectare, nabij landgoed Duindigt. Volgens de huidige planning verhuizen de Amerikanen in 2013 naar Wassenaar. De gemeente Wassenaar heeft nog geen bouwvergunning afgegeven. Tegen een bouwvergunning zou eventueel bezwaar aangetekend kunnen worden.

Wat er met de huidige ambassade gebeurt is nog onbekend.