18 maanden geëist tegen Villepin

Tegen de Franse ex-premier Dominique de Villepin is gisteren achttien maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en 45.000 euro boete geëist.

De procureur van Parijs acht bewezen dat Villepin in 2004 een lastercampagne tegen zijn politieke rivaal Nicolas Sarkozy willens en wetens liet voortgaan.

De ex-premier reageerde buiten de rechtszaal met een scherpe aanval op Sarkozy, die nu als president hoeder is van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. „Nicolas Sarkozy had beloofd mij op te hangen aan een slagershaak, zo te zien is de belofte nagekomen.”

De eis volgde na een maand spraakmakende verhoren in het proces-Clearstream. Villepin ontkende zijn betrokkenheid bij de diefstal, vervalsing en verspreiding van een rekeningenlijst van de Luxemburgse bank Clearstream. Na het toevoegen van de namen van onder anderen Sarkozy en toenmalig EADS-bestuurder Philippe Dumas werd de lijst met zogenaamde witwasrekeningen doorgespeeld aan een anticorruptierechter en de pers.

Volgens de procureur was Jean-Louis Gergorin, toen rivaal van Dumas bij EADS, de „grote strateeg te kwader trouw” achter de manipulatie. Tegen hem is drie jaar cel, waarvan achttien maanden voorwaardelijk, en 45.000 euro boete geëist.

De vervalsing werd uitgevoerd door Gergorins medewerker Imad Lahoud, een „oplichter” volgens de procureur, die twee jaar cel eiste (waarvan zes maanden voorwaardelijk) en dezelfde boete.

In de verhoren werd Villepin, destijds minster van Buitenlandse Zaken, herhaaldelijk aangewezen als brein achter de lastercampagne. Hij had die rol ook volgens de advocaat van Sarkozy, die als civiele partij bij het proces betrokken was – een unicum voor een Franse president.

De procureur achtte alleen bewezen dat Villepin verdenkingen liet rusten op zijn rivaal en collega-minister, ook nadat hij uiterlijk in juli 2004 wist dat de beschuldigingen vals waren. Toen de verdenkingen uitlekten, liet Villepin inlichtingendienst DST de beschuldigingen onderzoeken, zonder te zeggen dat hij zelf alles al wist. Vrijdag eindigt de behandeling van de zaak. De uitspraak volgt waarschijnlijk begin volgend jaar.