Zowel het Pakistaanse leger als de Talibaan melden successen

DERA ISMAIL KHAN. Gisteren, op de derde dag van het langverwachte grondoffensief van het Pakistaanse leger tegen de Talibaan in de onherbergzame regio Zuid-Waziristan, hebben beide partijen successen gemeld. Volgens het leger zouden 78 rebellen en negen soldaten zijn gedood sinds het offensief zaterdag begon. De Talibaan op hun beurt zeggen het leger ”zware verliezen” toegebracht te hebben en de militairen te verhinderen hun bases te verlaten. Het is voor buitenlandse journalisten niet mogelijk dit te controleren, omdat de toegangswegen tot het gebied door het leger zijn geblokkeerd. De invloedrijke Democratische senator John Kerry, voorzitter van de commissie voor internationale betrekkingen, sprak gisteren in Islamabad met politieke en militaire leiders. Kerry probeerde spanningen weg te nemen die voortkomen uit het besluit van president Obama, afgelopen donderdag, een hulppakket voor Pakistan goed te keuren. Dat pakket voorziet in een verdrievoudiging van de Amerikaanse financiële hulp aan Pakistan, tot 7,5 miljard dollar (5 miljard euro) over vijf jaar. De voorwaarden die Washington eraan verbonden heeft, betekenen volgens sommigen in Pakistan, onder wie legerleider Kayani, een inbreuk op de Pakistaanse soevereiniteit.

Bekijk een aanklikbare kaart van de regio op nrc.nl/pakistan