Welten heeft spijt van kritiek op Cohen en Ter Horst

De Amsterdamse korpschef Bernard Welten heeft bij nader inzien spijt van zijn zaterdag in deze krant geuite kritiek op burgemeester Job Cohen en minister Guusje ter Horst.

In een korte schriftelijke verklaring die de politie gisteravond publiceerde, staat dat Welten „betreurt dat de indruk is ontstaan dat ik afstand heb genomen van minister Ter Horst en burgemeester Cohen. Het ging mij erom aandacht te vragen voor de uitvoeringsproblemen waar politiemensen dagelijks mee worden geconfronteerd”, aldus Welten.

In het NRC-interview zei korpschef Welten zich beknot te voelen door Cohen en Ter Horst. „Ik moet veel inslikken”, aldus Welten. Ter Horst heeft hij nog nooit gesproken.

Welten en Cohen lieten gisteren eerder weten niets te willen zeggen over de ophef die is ontstaan over het interview. Welten is in de Verenigde Staten, in Washington rondt hij samen met een aantal andere leidinggevende Nederlandse politiemensen een cursus leiderschap af. Samen met een personal coach voeren ze gesprekken met vooraanstaande Amerikanen onder wie een FBI-directeur. Welten zei gisteren telefonisch verder geen commentaar meer te willen geven „en een moment van stilte te betrachten”.

VVD-Kamerlid Laetitia Griffith zegt „met verbazing” kennis te hebben genomen van het excuus van Welten. „Weltens eigen geloofwaardigheid wordt hierdoor aangetast. Zijn verklaring roept alleen meer vragen op. Ik zal vasthouden aan een debat met minister Ter Horst”, aldus Griffith.

Namens de Raad van Korpschefs liet voorzitter en korpschef in Eindhoven Leon Kuijs gisteren weten dat Welten een kwestie aan de orde heeft willen stellen dat te weinig aandacht heeft gekregen. „De samenleving is ook voor het openbaar bestuur ingewikkelder en turbulenter geworden. Hierdoor komt de aansluiting van het beleid op de problematiek van de straat steeds meer onder druk te staan”, aldus Kuijs in zijn verklaring.