Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteit

EénVandaag. Reportage over de komende landelijke debatten over opvoeding. Minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet wil ouders helpen met het opvoeden van hun kinderen. Hij wil dat ouders worden begeleid zodat de opvoedproblemen niet escaleren of, nog beter, voorkomen kunnen worden. Volgens minister Ab Klink van Volksgezondheid moeten de ouders al voor de geboorte van hun kind begeleiding krijgen. Is deze intensieve begeleiding wel nodig? Een jongerenpanel onderzocht de mening van kinderen over de opvoeding die zij kregen. Ned.1, 18.15-18.30u.

Nova/DenHaag vandaag. Verslag van het failliet van Dirk Scheringa Beheer met een reportage over het Scheringa Museum voor Realisme. Sylvia Willink geeft commentaar op het verspreid raken van 31 werken van haar man Carel Willink, die in het bezit waren van het museum. Ook aandacht voor de gevolgen van het failissement voor de voetbalclub AZ. Ned.2, 22.15-22.40u.

praatprogramma

De wereld draait door. Eén van de gasten is de blinde Vlaming Tom de Witte. Hij laat zien hoe hij door te klikken met zijn tong voorwerpen kan onderscheiden. Presentator Matthijs van Nieuwkerk wordt bijgestaan door tafelheer Jan Mulder. Ned.3, 19.30-20.05u. Ned.3, 19.30-20.

Pauw & Witteman. De Britse kok en televisiepresentator Jamie Oliver komt zijn nieuwe kookboek Jamie’s Amerika aanbevelen. Ned.1, 23.05-23.50u.

documentaire

Ikon Doc: Iedereen verzwijgt iets anders. Film volgt drie families van wie een of beide ouders politieke gevangene waren in de DDR. Na ruim twintig jaar worstelen zij nog steeds met hun verleden. Zoals Anne Gollin, die van de Stasi twee uur de tijd kreeg om onderdak voor haar baby te vinden voordat zij voor jaren achter de tralies werd gezet. En Utz Rachowski, die nog steeds nachtmerries heeft, ziet bijna dagelijks de verraders op straat lopen die er destijds voor zorgden dat hij voor jaren in de gevangenis verdween. Ned.2, 22.50-23.25u.

informatief

Der Mann aus der Pfalz. Biopic over oud-bondskanselier Helmut Kohl is volgens scenarist Jochen Bitzer een karakterstudie over macht. Maar ook het portret van een Biedermann uit de provincie die op het belangrijkste moment in de Duitse naoorlogse geschiedenis (de Mauerfall in ’89) zijn staatsmanschap bewees.ZDF, 20.15-21.45u.

amusement

Heir Hunters. Serie over erfenissen waarbij de erfgenamen moeten worden gezocht. Fraser & Fraser is een Britse firma die die erfgenamen opspoort. Een race tegen de klok, want zij moeten gevonden worden voordat de wettelijke termijn vervalt waarbinnen de erfenis geclaimd moet worden. Anders verdwijnt die in de Britse schatkist. BBC 2, 20.30-21.15u.

Film 2009 with Jonathan Ross. Aandacht voor een rapport dat het concept van sterrendom dood verklaart en o.m. voor de nieuwe animatiefilm The Fantastic Mr Fox. BBC 1, 0.20-0.50u.

muziek

Later live.... with Jools Holland. Serie liveoptredens in de studio. Vanavond Basement Jaxx met Yoko Ono, The Dead Weather (Jack White, Jack Lawrence, Alison Mossheart en Dean Fertita) en de Malinese band Ngoni Ba.BBC 2, 23.00-23.30u.

Electric Proms 2009: Robbie Williams. Vanuit The Roundhouse in Londen delen van het eerste Britse concert van Williams sinds 2006. Band, blazers en strijkers onder leiding van Trevor Horn. Met materiaal van Williams’ nieuwe album Reality Killed The Video Star. BBC 2, 0.20-1.05u.

sport

Voetbal, Champions League: AZ-Arsenal. De Alkmaarse club (1 punt uit 3 wedstrijden) ontvangt de groepsaanvoerder (6 uit 3) uit Londen. Ned.3, 20.35-22.35u.

radio

Radio 6 Live. Muziek uit Zanzibar, met o.m. opnamen van de 93-jarige zangeres Bi Kidude (‘kleine oma’), die op Zanzibar, een door de Arabische cultuur gedomineerd eiland , een levende legende is. Ze is al tientallen jaren een voorbeeld voor moslima’s door haar vrijgevochten gedrag waarmee ze uiting geeft aan haar lak aan de maatschappelijke regels en islamitische verordeningen. Kidude zingt Taraab, een mix van Afrikaanse, Arabische en Indiase muziek. Radio 6, 22.06-23.59u.