Venetiaan: zorgen om band Nederland

De Surinaamse president Venetiaan is bezorgd over de relatie met Nederland en de grote invloed van Nederlanders in de voormalige kolonie. Venetiaan zei gisteren na afloop van een ontmoeting met de Nederlandse fractieleiders die deze week een bezoek brengen aan Suriname dat we ervoor moeten waken „dat er geen teruggang ontstaat in de relatie”.

Venetiaan omschreef de relatie als „goed en gezond”. Hij voegde er aan toe dat voor Nederlanders Suriname „een-ver-van mijn-bed-show” is en dat dat de „influx” van Nederlanders die investeren in Suriname en betrokken zijn bij ontwikkelingsprojecten in de voorbije jaren goed is, maar dat dit niet moet betekenen dat weer sprake zal zijn van een te grote afhankelijkheid van Nederland. Deze opmerking was ook gericht aan zijn eigen bevolking. „We moeten uitkijken dat er niet een Surinaamse stroming ontstaat die vindt dat alles uit Nederland beter is”.

Venetiaan wilde niet vooruitlopen op de verkiezingen in mei 2010. Op de vraag wat het voor de relatie met Nederland betekent als oud-legerleider Bouterse of diens partij NDP na mei weer aan de macht komt zei hij: „Nederland heeft een probleem met Bouterse.” Mocht Bouterse de verkiezingen winnen dan heeft „Nederland dus een probleem.”

Hij zei aan het einde van zijn gesprek met Nederlandse journalisten dat zij moeten uitzoeken wat de Nederlandse betrokkenheid is geweest bij de staatsgreep onder leiding van Bouterse in 1980. Venetiaan heeft eerder verklaard dat Nederland de Surinaamse regering toen in de steek liet. Toen de journalisten een toelichting op zijn opmerking wilde vragen, maakte Kamervoorzitter Verbeet een einde aan de ontmoeting.