Strandloper vliegt 1.200 km per dag

GRONINGEN. De drieteenstrandloper kan in vijf dagen zesduizend kilometer vliegen als hij naar zijn overwinteringsgebied trekt. Dat blijkt uit onderzoek van biologen van de Rijksuniversiteit Groningen en van de Universiteit van Accra in Ghana. De drieteenstrandloper weegt nog geen honderd gram. De biologen gaven de vogels gekleurde pootringen om hun leefwijze en overlevingskansen te onderzoeken. Op 11 augustus vertrok een exemplaar vanuit Zuid-Noorwegennaar warm Afrika. Op 16 augustus zag een Ghanese bioloog het diertje op het strand van Esiama in zijn land. ”Hij heeft zo snel gevlogen dat hij onmogelijk om Afrika heen kan zijn gereisd. Hij moet over de Sahara zijn gevlogen”, zegt bioloog Jeroen Reneerkens van de Rijksuniversiteit Groningen.

Bekijk een drieteenstrandloper via nrcnext.nl